Advocaat verwijt AVRO misleiding met Sneijder-grap

Publieksmisleiding en nieuwsmanipulatie. Zo noemt de advocaat van voetballer Wesley Sneijder en tv-presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau het persbericht dat de AVRO eind augustus verstuurde over het echtpaar. Ze zouden een reallifesoap krijgen bij de omroep. Het bleek later een (bewust fout) bericht over het satirische tv-programma Koefnoen.

Vandaag is de juridische procedure van de Sneijders begonnen.

Hun advocaat, Matthijs Kaaks, benadrukt dat het niet gaat over de parodie op Wesley en Yolanthe. „Zij zijn zich bewust van het feit dat zij publieke figuren zijn. Het gaat erom dat de AVRO een vals bericht verstuurt voor eigen gewin. De omroep gaat hier een grens over.” Als dit wordt gelegitimeerd, kan iedereen het nieuws manipuleren, aldus Kaaks. „Wat volgt dan? Wesley en Yolanthe komen onze winkel openen?”

Waarom maken de voetballer en zijn echtgenote zich zo druk om een satirisch persbericht? „Het was op voorhand niet duidelijk dat het om een grap ging. De AVRO is geen roddelblad, waarvan je weet dat je de inhoud met een korreltje zout moet nemen.”

Het persbureau ANP nam het bericht over en diverse media plaatsten het, zonder navraag bij het echtpaar Sneijder. Kaaks vertelt dat Yolanthe Sneijder direct vragen kreeg of zij was overgestapt van de TROS – waarvoor zij programma’s presenteert – naar de AVRO. Later meldde het ANP dat de aankondiging vals was. Een woordvoerder van de AVRO betreurt dat de rechtszaak is begonnen. De omroep staat nog steeds achter de aankondiging. „Het persbericht was onderdeel van de mediastrategie voor Koefnoen.”

De kwestie lijkt op de rechtszaak van premier Balkenende tegen Opinio, zegt de Leidse hoogleraar mediarecht Wouter Hins. Het opinieblad, inmiddels opgeheven, plaatste een artikel waarin Balkenende zich negatief uitliet over de islam. De premier verloor de zaak, omdat het volgens de rechter duidelijk was dat het een parodie betrof. „Nu is dat iets minder duidelijk. Het belang is hier wel minder zwaar dan bij het Opinio-verhaal.”

De uitspraak in de procedure wordt komend voorjaar verwacht.