6 redenen om uit te gaan

1 film & video

Bring Your Own: Screen

Amsterdam: TrouwAmsterdam. Tijd: 20.00u. Entree: gratis. www.trouwamsterdam.nl

Een experimentele ‘crowdsourced’ groepstentoonstelling gedurende één avond in De Verdieping. Verschillende kunstenaars, culturele instellingen, galeries, academiestudenten en verzamelaars van film en video nemen hun eigen scherm mee en vertonen visueel werk op verschillende plekken in de ruimte.

2 muziektheater

Jane

Utrecht: Theater Kikker. Tijd: 18.30 & 20.45u. Entree: 10-13 euro. www.theaterkikker.nl

Filmmakers Paul en Menno de Nooijer, musici Erik Bosgraaf en Izhar Elias en componist Jorrit Tamminga brengen een 21ste-eeuwse versie van het klassieke Tarzan-verhaal. Verwacht een mix van poëtisch film- en videobeeld, theater en live muziek.

3 Filmtitelsequenties

Forget the film, watch the titles

Rotterdam: Cinerama. Aanvang: 21.30u. www.cineramabios.nl

Sommige openingstitels zijn zó bijzonder dat ze ook zonder de film het bekijken waard zijn. SubmarineChannel.com heeft speciaal voor de bioscoop een programma samengesteld bestaande uit een selectie van de allerbeste titelsequenties gemaakt tussen 2004 en 2010.

4 lezing & film

SG Filmclub +: Kapitaalcrisis

Rotterdam: De Unie. Tijd: 19.30u. Gratis, reserveren aanbevolen: reserveren@remove-this.deunie.nu (ovv Filmclub sept) of 010-4333534.

Een serie lezingen waarbij deskundigen aan de hand van telkens één prangende crisis een globaal beeld schetsen van de geopolitieke verhoudingen in de 21ste eeuw. De lezingen worden gevolgd door een passende keuzefilm. De eerste lezing in de serie gaat over de kredietcrisis en wordt verzorgd door prof. dr. Ewald Engelen, financieel geograaf aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn lezing wordt de film Win/Win van Jaap van Heusden vertoond.

5 defilé

AZIZ en Defilé Gouden Kalf

Utrecht: startpunt Museum Catharijneconvent. Aanvang: 19.00u. www.catharijneconvent.nl

De 18 uit te reiken Gouden Kalveren van het Nederlands Filmfestival gaan in een defilé verzorgd door AZIZ naar de Stadsschouwburg, waar ze op 1 oktober worden uitgereikt aan de winnaars van dit jaar. De afgelopen maanden waren de Kalveren te gast in Museum Catharijneconvent als onderdeel van de tentoonstelling ‘GOUD’, waarin AZIZ zijn visie op de functie van goud laat zien. Het publiek kan het defilé aan zich laten voorbijtrekken, maar meelopen mag ook. Route: via Lange Nieuwstraat, Domplein, Voetiusstraat, Muntstraat, Lange Jufferstraat, Lucas Bolwerk naar Stadsschouwburg Utrecht.

6 muziek

Salle Gaveau

Groningen: Grand Theatre. Tijd: 20.30u. Entree: 10/12,50 euro. www.grand-theatre.nl

De tango van deze Japanse musici is doorspekt met invloeden uit rock, jazz, klassieke muziek en Franse chansons. „This is tango punk rock”, zei Natsuki Kido toen ze hun Europese debuut maakten op het Franse Rock in Opposition Festival 2007. Na afloop van de voorstelling kan je dansen op de muziek van dj Elzotronico.