Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. De grote reorganisatie bij TNT Post, waarbij postbodes in vaste dienst verdwijnen, heeft tot veel onrust geleid. Harry Koorstra, hoofd van de postafdeling bij TNT, reageert op de bezorgdheid bij de werknemers. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken. Aandacht voor ouderenmishandeling door familieleden. Uit nieuwe cijfers blijkt dat een aanzienlijk aantal ouderen geestelijk wordt mishandeld of financieel wordt uitgebuit door hun eigen familie. Een 83-jarige vrouw vertelt hoe haar kleinzoon haar onder druk zet om haar huis aan hem te verkopen en haar isoleert van de buitenwereld. Pas na maanden vertelt zij aan de rest van de familie wat er aan de hand is. Hoe kan deze ouderenmishandeling sneller gesignaleerd worden en zijn de daders wel aan te pakken? Ned.2, 20.25-20.50u.

Nieuwsuur. Nieuws en achtergronden over de kabinetsformatie en het concept-regeerakkoord. Ned.2, 22.00-22.55u.

praatprogramma

De Wereld Draait Door. Te gast de winnaars van de cabaretonderscheidingen – de Poelifinario en Neerlands Hoop – Claudia de Breij en Paulien Cornelisse. Gitarist Erik Vaarzon Morel voert samen met flamencoartiesten de opera El Greco op. Tafelheer is Prem Radhakishun. Ned.3, 19.30-20.15u.

Pauw & Witteman. Oud-wielrenster en veelvoudig wereldkampioene Leontien van Moorsel is te gast. Ned.1, 23.05-0.00u.

informatief

Opium. Kunstmagazine. Cornald Maas praat met beeldend kunstenaar Jasper Krabbé, schrijfster Christine Otten en actrice Kitty Courbois onder meer over film Exit Through The Giftshop waarin de ‘anonieme’ Britse straatkunstenaar Bansky een hoofdrol speelt. Is de film echt of is het de zoveelste stunt van de kunstenaar? Verder aandacht voor de tentoonstelling Fashion, Ahoy! in het Maritiem Museum Rotterdam, waar de invloed van de kleding van de matroos en kapitein op de mode centraal staat, met kledingstukken van Dior, Gaultier, Chanel, Yves Saint Laurent, Rykiel, Castelbajac, Westwood en Nederlandse modeontwerpers zoals Viktor & Rolf, Francisco van Bentum, Jeroen van Tuyl en Marlies Dekkers. De Dijk brengt een cd uit waarop de Amerikaanse zanger Solomon Burke samen met De Dijk een selectie van vertaalde De Dijk-klassiekers zingt. Blijft het geluid van De Dijk herkenbaar of wordt een hele nieuwe kant van de band getoond? Ned.2, 20.50-21.20u.

Opgelicht?! Reportage over een man die de afgelopen vijftien jaar met behulp van valse namen talloze slachtoffers heeft gemaakt. Presentatie Antoinette Hertsenberg. Ned.1, 21.05-21.50u.

In de familie. Familieleden stellen elkaar voor de camera vragen die ze eigenlijk niet durfden stellen. Henk Teske (56) is getrouwd met Janneke en heeft een brandende vraag aan zijn enige en jongere broer Ben (46): Waarom heeft hij naar hem en zijn vrouw zo’n negatieve, vijandelijke houding? Henk denkt dat Ben afgunstig is, of dat hij het niet ziet zitten dat ze een parenclub willen beginnen, maar Ben heeft daar een heel ander idee over. Riet (67) en haar broer Jan (63) zijn opgegroeid in een gezin met zes kinderen. Riet probeert zoveel als mogelijk de contacten te onderhouden tussen de familieleden, maar dat wil niet echt lukken. Riet vraagt zich af hoe het zo is gekomen dat niemand van de kinderen behoefte lijkt te hebben aan contact. Is er vroeger iets misgegaan? Ned.2, 21.20-22.00u.

Pill poppers. BBC-documentaire over pijnstillers, antibiotica en cholesterolverlagende pillen. De film verdiept zich in de ontwikkeling, de betrouwbaarheid en het voorschrijfgedrag van artsen. Bij een bezoek aan een groot farmaceutisch bedrijf blijkt dat de werking van geneesmiddelen vaak toevallig wordt ontdekt. Rilatine bijvoorbeeld werd eigenlijk ontwikkeld als een middel tegen depressie bij volwassenen, maar maakt nu vooral furore in de strijd tegen ADHD bij kinderen. Miljoenen mannen genieten dan weer van een neveneffect van Viagra, een geneesmiddel dat eigenlijk is ontwikkeld om keelontstekingen te behandelen. Ook aandacht voor de verslaving aan pillen en de verminderde werking door overmatig gebruik. Het laatste taboe lijkt de pil die ons leven beëindigt. Maar ook daaraan wordt gewerkt. Canvas, 22.15-23.05u.

documentaire

Close up: Denkend aan Holland. Documentaire van Jan Wouter van Reijen over de vele manieren waarop kunstenaars de rivier de Waal hebben verbeeld. „De Waal zien is aan geen dagjesmens gegeven”, stelt dichter Nicolaas Matsier. Ned.2, 23.00-0.00u.

amusement

My Story. Vierde deel van een vijfdelige zoektocht naar het opmerkelijkste waargebeurde verhaal in Groot-Brittannië. In deze aflevering, Overcoming Adversity, vertellen drie kandidaten ieder hoe zij een enorme tegenspoed hebben overwonnen. BBC 1, 23.35-0.05u.

Sport

UEFA Champions League: Ajax-AC Milan. Voorbeschouwing, vanaf 20u40 rechtstreeks verslag, wedstrijdanalyse in de rust en nabeschouwing van de wedstrijd, gevolgd door samenvattingen van Auxerre-Real Madrid en Chelsea- Olympique Marseille en verslag van de overige wedstrijden. Ned. 3, 20.15-23.35u.