Uiensoep

Uiensoep

Ik heb altijd enorm de pest in als ik een belegd broodje bestel en vervolgens in ruil voor zes euro zo’n wattige, veel te kort afgebakken pistolet krijg voorgeschoteld. Gelukkig wordt er tegenwoordig ook weer hier en daar echt brood gebakken en tot mijn vreugde is sinds kort bij mij in de Vinex het brood van Menno te koop, mijn persoonlijke favoriet. Menno bakt al jaren, ergens in het havengebied van Rotterdam, brood naar oud Frans recept. Voor sommigen is dat even wennen, want op zijn stok- en zuurdesembroden moet daadwerkelijk worden gekauwd. Het is, zoals hij zelf zegt, even werken.

Zijn brood heeft veel smaak, een fantastische korst en ruikt heerlijk. Van het feestdiner van vorige week had ik het een en ander over en daar heb ik –omdat het niet snel uitdroogt – nog lang lol van gehad. Ik bakte het stokbrood in olijfolie en belegde het met Hollandse geitenkaas en tomaat. De geroosterde zuurdesemboterhammen besmeerde ik met veel zoute boter en honing. Goddelijk.

Afgelopen weekend had ik ook onweerstaanbare trek in iets zouts en bakte ik van wat boter, bloem en een restje geraspte parmezaanse heerlijke kaaskoekjes. Als je de nacht ervoor iets te veel hebt gedronken en iets te weinig geslapen, is zo’n bros, zout koekje exact wat je nodig hebt. En ze zijn in een handomdraai klaar: werk 125 gram koude boter door 125 gram bloem tot het de textuur van broodkruim heeft, voeg 25 gram parmezaanse kaas, zout en versgemalen peper toe en kneed het goed door tot een samenhangend deeg. Rol dit uit en steek er koekjes uit. Leg die op ingevet bakpapier en zet ze ongeveer 12 minuten in de oven (180 graden).Toen ik een warm koekje in mijn mond stopte, wist ik ineens wat er – naast een glas rode wijn – goed bij smaken zou: uiensoep.

boter

kilo uien

(bruine basterd)suiker

knoflook

zout en peper

2 liter bouillon

cognac

Smelt wat roomboter in een pan met dikke bodem en doe de fijngesneden uien en knoflook erbij. Naast gewone uien kunnen ook rooie-, witte- en bosuitjes prima in de soep. Laat ze in ongeveer tien minuten op een niet te hoog vuur zacht en glazig worden. Strooi er twee theelepels bruine suiker over en roer goed. Zet het vuur op de laagste stand en een deksel schuin op de pan en laat de uien smoren. Roer ze regelmatig goed door. Haal na een half uur de deksel eraf en laat de uien nog een half uurtje zachtjes bakken. Giet de hete bouillon erbij. Zelfgetrokken runderbouillon is het lekkerst, maar blokjes werken ook. Doe er een flinke scheut cognac en zout en peper bij en laat de soep nog een minuut of twintig pruttelen. Serveer met de kaaskoekjes.

Roos Ouwehand

Janneke Vreugdenhil is met ziekteverlof. Roos Ouwehand, actrice, schrijfster en amateurkok, vervangt haar.

    • Roos Ouwehand