'TV is vlak, theater doet er meer toe'

Claudia de Breij in 'Hete Vrede'. Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel Claudia de BREIJ (1975) Nederlands cabaretier,DJ en presentatrice. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Schiedam, 12 maart 2010 ©Vincent Mentzel 2010

Het had iets paradoxaals: terwijl Claudia de Breij op de televisie een pijlsnelle doorbraak beleefde als de nieuwste presentatie-ontdekking van de VARA, bleef ze met veel minder succes aan haar theatercarrière werken. Hoewel de tv-aanbiedingen haar allengs op een presentatieblaadje werden aangeboden, hield ze hardnekkig vast aan haar cabaretambities.

Ze had er, zegt ze zelf, „jaren van ploeteren” voor over. „En niets wees erop dat het ooit tot een succes zou leiden”. Tot ze nu, met haar programma Hete vrede (haar vijfde), een oogstjaar beleeft. Na de vijfsterrenkritieken die ze eerder dit jaar incasseerde, volgde zondag de Poelifinario, de grootste cabaretprijs die er is.

„Ik ben nergens liever dan hier, op een podium”, zegt ze in die voorstelling. Maar wat verklaart die hartstochtelijke keuze voor het theater? „Ik heb een romantisch en een praktisch antwoord”, antwoordt Claudia de Breij (35). „Het romantische is dat een collega van de VARA-persdienst afscheid nam omdat hij het klooster in ging. Hij zei: dat is niet iets dat ik zelf kies, dat kiest mij. Ik snapte precies wat hij bedoelde. Zelf heb ik tegen de klippen op aan die theaterprogramma's gewerkt. Het was sterker dan mezelf, ik moest en zou, terwijl het me jarenlang alleen maar geld heeft gekost. Televisie maakt alles vlak, en ik ben er ook minder goed in. Theater doet er veel meer toe”.

En het praktische antwoord? „Ik vond het echt een hele eer dat ik één avond in de week De wereld draait door mocht presenteren. Maar ik dacht wel: als jij cabaretier wilt zijn, kun je hier niet aan cabaretiers zitten vragen hoe het is om in Carré te staan. Daar moet je mee ophouden”.

Vanavond is ze in datzelfde programma te gast, als de cabaretier die de indrukwekkendste voorstelling van het jaar heeft gemaakt.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder