Spyker-koers stijgt na samenwerking BMW

De koers van het aandeel van Saab-eigenaar Spyker Cars is gisteren explosief gestegen na nieuws over samenwerking met de Duitse autofabrikant BMW. Het aandeel Spyker eindigde gisteren op de Amsterdamse beurs 64,6 procent hoger en kwam uit op 3,95 euro. Morgen maken de twee autofabrikanten details over de samenwerking bekend.

Volgens verschillende media gaat Saab motoren en technische kennis kopen van BMW. De Zweedse autofabrikant Saab werd begin dit jaar door de Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker gekocht van de Amerikaanse fabrikant General Motors. Die wilden van het Zwedse merk af omdat het al jaren verlies lijdt. Spyker-topman Victor Muller denkt dat Saab in 2012 weer winst maakt. Dan moeten er jaarlijks ongeveer 120.000 auto’s verkocht worden.

Om dat te bereiken, wil Saab de komende jaren verschillende nieuwe modellen op de markt brengen. Afgelopen juni werd de nieuwe Saab 9-5 gepresenteerd. Volgend voorjaar moet de SUV 9-4x volgen en in het najaar van 2011 moet de nieuwe versie van de 9-3 op de markt komen.

De samenwerking met BMW moet naar verwachting ook een nieuw klein model Saab opleveren. Spyker-topman Muller zei afgelopen juni al dat Saab een remake wil maken van de Saab 92 uit de jaren zestig, de Saab 9-2.

Maar het ontwikkelen van nieuwe auto’s en bijbehorende technologie is kostbaar. Daarom werken de laatste jaren steeds meer autofabrikanten samen. Zo maakte Saab onlangs nog bekend dat het met het Amerikaanse Axle Manufacturing (AAM) elektrische en hybride aandrijvingen gaat ontwikkelen. Ook sluiten verschillende fabrikanten samenwerkingsverbanden om nieuwe markten te veroveren. Zo heeft BMW in China een joint venture met de Chinese fabrikant Brilliance.