Sport kort

Tennisser De Bakker in Bangkok door naar de tweede ronde

BANGKOK. Tennisser Thiemo de Bakker is gisteren (plaatselijke tijd) goed aan het ATP-toernooi van Bangkok begonnen. De Nederlander versloeg in de eerste ronde Marc López uit Spanje in twee sets: 7-5 en 6-0. De Bakker is in Bangkok als zesde geplaatst. Het is voor het eerst dat de huidige nummer 47 van de wereld meedoet aan het ATP-toernooi in Thailand. De Bakker kwam in de eerste set met 5-2 achter, maar won daarna elf games op rij van de nummer 729 van de wereldranglijst. In de volgende ronde treft hij de Duitser Daniel Brands. Juan Martin del Potro maakt in Bangkok na negen maanden afwezigheid zijn rentree op de ATP Tour. De Argentijn, vorig jaar winnaar van de US Open, speelde in januari zijn laatste wedstrijd. Hij verloor toen in de vierde ronde van de Australian Open van de Kroaat Marin Cilic. Daarna had hij veel last van een polsblessure. In mei ging Del Potro onder het mes. De Zuid-Amerikaan, afgezakt naar de 36ste plaats op de wereldranglijst, is in Bangkok als vijfde geplaatst. (ANP)

Nederlaag schakers op Olympiade

CHANTY MANSISK. De Nederlandse schakers hebben in de zesde ronde van de Olympiade de eerste nederlaag geleden. Rusland II bleek gisteren in het Siberische Chanty Mansisk met 3-1 te sterk. Erwin L’Ami en Anish Giri konden hun tegenstanders op remise houden, maar playing-captain Loek van Wely en Daniel Stellwagen verloren respectievelijk van Ian Nepomniasjtsji en Artiom Timofejev. De Nederlandse mannen bezetten na negen ronden de gedeelde tiende plaats met negen punten. Oekraïne, Armenië en Georgië gaan aan de leiding met elf punten. De vrouwen haalden uit tegen Chili: 4-0. Tea Lanchava, Marlies Bensdorp, Lisa Schut en Arlette van Weersel wonnen hun partij. Door de zege steeg het team naar de gedeelde 44ste plaats met zes punten. Rusland I bezet met twaalf punten uit zes duels de koppositie. (ANP)

Golfers bij Ryder Cup mogen niet twitteren

NEWPORT. Het tweejaarlijkse toernooi om de Ryder Cup, tussen de beste twaalf golfspelers van Europa en de VS, moet het deze week in Wales doen zonder ‘tweets’ uit beide kampen. De captains van de twee teams, Corey Pavin (VS) en Colin Montgomerie (Schotland), hebben daarover overeenstemming bereikt. Ze denken dat hun spelers zich beter op het toernooi kunnen concentreren als ze het sociale netwerk even met rust laten. „Twitter kan soms een beetje afleiden”, zei Pavin gisteren bij aankomst op het vliegveld van Cardiff. „Het is belangrijk om de aandacht op de Ryder Cup te houden en op het spelen van de wedstrijden. De onderlinge sfeer in het team moet voor iedereen voldoende zijn om van te genieten. Ik denk wel dat als de laatste bal zondag geslagen is de tweets ons om de oren zullen vliegen.” (ANP)

Van Grunsven niet naar troostfinale

LEXINGTON. Anky van Grunsven komt bij de Wereldruiterspelen in Lexington niet in aanmerking voor de troostfinale van het onderdeel reining. Haar score in de landenwedstrijd bleek net niet goed genoeg. Datzelfde geldt voor Fenna Elzinga. Hubertus Heule heeft zich wel gekwalificeerd. Hij moet met Crome Shiner bij de eerste vijf rijden om zich voor de individuele finale te plaatsen. Rieky Young uit Vorstenbosch heeft zich met Burnt Starlight rechtstreeks geplaatst voor de individuele finale, die donderdag wordt verreden. (ANP)

Wielerploeg Xacobeo Galicia opgeheven

MADRID. De Spaanse wielerploeg Xacobeo Galicia verdwijnt na vier jaar uit het peloton. Manager Pedro Alfaro is het niet gelukt een nieuwe sponsor te vinden voor het team dat voornamelijk in de ProContinental Tour uitkomt. „Ik ben van nature een positief ingesteld mens. Maar het gaat me niet lukken voor vrijdag een nieuwe sponsor te presenteren”, aldus Alfaro gisteren in de Spaanse media. Op 1 oktober moeten alle vereiste documenten voor het nieuwe seizoen zijn ingeleverd bij de UCI. Xacobeo Galicia is onder meer de werkgever van de Spaanse renner Ezequiel Mosquera. Hij heeft in Vacansoleil al een nieuwe werkgever gevonden voor 2011. Veertien van zijn ploeggenoten moeten nog op zoek naar een nieuw team. (ANP)

Golfer Furyk wint tien miljoen dollar

ATLANTA. Jim Furyk heeft beslag gelegd op de felbegeerde bonus van tien miljoen dollar als winnaar van de FedEx Cup. De Amerikaanse golfer bleef zondag bij het Tour Championship in Atlanta de Brit Luke Donald nipt voor. Zijn derde toernooizege van het jaar op de PGA Tour leverde hem nog eens ruim 1,3 miljoen dollar op. Furyk eindigde mede door een prachtige slag uit de bunker van de laatste hole op een totaal van 272 slagen. Donald had één slag meer nodig. (ANP)

Blunderkeeper wisselt zichzelf

CASABLANCA. Het zijn zware tijden voor de Marokkaanse doelman Khalid Askri. De keeper van FAR Rabat verwierf eerder deze maand wereldfaam toen hij iets te snel juichte na het stoppen van een strafschop. Askri draaide zich trots om waarna de stuiterende bal met een curieus effect alsnog over de doellijn rolde. De flater was een hit op YouTube. Amper twee weken later ging de geruchtmakende doelman, inmiddels omgedoopt tot ‘blunderkeeper’, opnieuw in de fout. Met de bal aan zijn voet ging hij op avontuur in zijn eigen strafschopgebied. Een aanvaller van Kenitra sloeg daarop met een sliding trefzeker toe. Askri was ontgoocheld en ontroostbaar. Tot verbijstering van iedereen in het stadion trok hij zijn shirt uit en liep hij naar de catacomben. (ANP)