Specialist wil niet in dienst van ziekenhuis

De vrijgevestigde medisch specialisten willen door minister Klink (Volksgezondheid, CDA) en zorgautoriteit NZa niet worden verplicht om in vaste dienst te treden van een ziekenhuis.

De specialisten hebben dit gisteren in een kort geding tegen Klink en NZa geëist. Stichting Bezorgd, die de helft van de ongeveer 6.500 vrije specialisten vertegenwoordigt, pleitte er bij de rechtbank in Den Haag voor dat Klink zijn plannen intrekt. Het voorstel geldt niet voor de 3.000 specialisten in academische ziekenhuizen: die werken al in loondienst.

Afgelopen voorjaar stelde Klink voor per 1 januari 2012 alle specialisten te laten betalen door de ziekenhuizen. Hij wil per ziekenhuis een bedrag toekennen voor specialistische zorg, zodat hij de uitgaven beter kan beheersen. Hij vindt dat die kosten te snel groeien.

Hoewel het plan nog moet worden overgenomen door het nieuwe kabinet en het parlement, zegt Stichting Bezorgd dat haar leden nu al last hebben van het voorstel. Zo zouden maatschappen, de ondernemingen van specialisten binnen ziekenhuizen, de laatste tijd moeite hebben om nieuwe artsen aan te trekken. In veel ziekenhuizen is een tekort aan specialisten. Maatschappen proberen artsen uit het buitenland aan te trekken. Volgens de stichting is dat sinds kort moeilijker, omdat artsen in loondienst een vast salaris krijgen. Iemand die bij een maatschap is aangesloten, verdient meer omdat hij per uur wordt betaald en doorgaans 50 à 60 uur per week werkt. Bovendien moeten specialisten zich voor veel geld inkopen bij een maatschap. Deze investering verliest waarschijnlijk haar waarde als de maatschappen verdwijnen.

De advocaat van Klink en de NZa zei dat het kort geding voorbarig is, omdat de wet nog niet is aangenomen en er dus geen sprake is van spoedeisend belang. Bovendien vindt hij dat ondernemers altijd rekening dienen te houden met wetswijzigingen.

De specialisten verwezen naar uitspraken van het Europese Hof, waarin overheden zouden zijn teruggefloten omdat ze de vrije vestiging van bedrijven zouden hebben belemmerd. Ook ontkende de stichting dat de kosten van specialistische zorg te snel oplopen: „De kwaliteit in Nederland is de hoogste van Europa en de kosten zijn gemiddeld”, zei de advocaat. De hogere uitgaven komen volgens hem door de vergrijzing.

Uitspraak over acht dagen.