PME gaat pensioen nu niet verminderen

Het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) gaat vooralsnog de pensioenen niet verlagen. PME is het grootste pensioenfonds (ruim 22 miljard euro beleggingen) dat vorige maand na een besluit van minister Donner (Sociale Zaken, CDA) op korte termijn moest beslissen of de pensioenen verlaagd moeten worden om zijn verzwakte financiële positie te herstellen.

PME heeft zijn besluit gistermiddag in een brief aan toezichthouder De Nederlandsche Bank gestuurd. PME verzekert 147.000 werknemers bij grote ondernemingen in de metalektro, van scheepswerven tot halfgeleidersproducenten, en een vergelijkbaar aantal gepensioneerden.

PME denkt dat het fonds door een jaarlijks beleggingsrendement van bijna 6 procent de komende jaren voldoende extra vermogen kan verdienen. Tegelijkertijd blijven de pensioenen van ouderen en werknemers bevroren. PME becijfert in een toelichting dat door deze maatregelen de verhouding tussen beleggingen en verplichtingen, de zogeheten dekkingsgraad, per eind 2013 zal verbeteren tot 107 procent. Dat is ruim 3 procentpunt meer dan minimaal nodig is volgens de regels van De Nederlandsche Bank.

Minister Donner wijzigde begin augustus de regels voor de snelheid waarmee zwakke pensioenfondsen hun herstel moeten beoordelen. Er was geen uitstel meer voor het ondernemen van acties om weer financieel gezond te worden, zoals verhoging van premies of verlaging van pensioenen. Behalve PME moeten dertien kleinere pensioenfondsen met enkele honderden of duizenden belanghebbenden zien hoe zij uit de sores komen.

PME neemt zijn besluit op basis van cijfers per 30 juni. Toen liep het fonds marginaal achter bij de voortgang die was uitgezet in het zogeheten herstelplan. Dit herstel loopt van 2009 tot en met 2013. Per 30 juni was de dekkingsgraad 94 procent, dat is 0,4 procentpunt minder dan in het herstelplan. Eind augustus was het 91 procent.