Parochiaan wil eigen kerk kopen

Parochianen van de Onze Lieve Vrouw van Goede Raadkerk in Beverwijk hebben bij het bisdom Haarlem-Amsterdam 100.000 euro geboden op de kerkzaal van het gebouw. Dat heeft parochiaan Cor Bart van het Comité tot behoud van de Onze Lieve Vrouw van Goede Raadkerk vanmorgen laten weten.

Bisschop Jos Punt wil de kerk in Beverwijk per 1 oktober sluiten, zo maakte hij vorige week bekend. Vanavond vindt de laatste viering plaats. Volgens een woordvoerder staat het bisdom Haarlem-Amsterdam met de rug tegen de muur. „De helft van de inkomsten gaat op aan achterstallig onderhoud. Dat is niet meer op te brengen, als je bedenkt dat er in Beverwijk nog drie andere kerken op loopafstand zijn.”

Toen bisschop Punt afgelopen dinsdag zijn besluit tot sluiting in Beverwijk bekendmaakte, begon het actiecomité nog dezelfde avond een inzamelingsactie om de kerkzaal te kopen. Volgens parochiaan Bart is dat geld nu al bij elkaar. „Binnen onze geloofsgemeenschap heeft een persoon zich garantgesteld voor een ton. Verder zijn voor meer dan 10.000 euro toezeggingen gedaan”, aldus Bart.

De kerk in Beverwijk is een rijksmonument. Een eventuele verbouwing tot bijvoorbeeld huisartsenpost, waarover eerder gepraat is, zou volgens de woordvoerder van het bisdom „in de miljoenen lopen”. Hij noemt het „een ongelooflijk sympathieke actie” van de parochianen.

In de grote steden heeft een bisdom wel vaker een kerk van de hand gedaan, maar niet eerder ging het om een monumentaal pand en nooit eerder gebeurde dit in een kleinere gemeente, aldus dezelfde woordvoerder.