next denkt Een pareltje achterin de krant

De spannendste én vervelendste eigenschap van nieuws is de onvoorspelbaarheid ervan. Gedegen journalistiek vereist vaak dagen – soms zelfs weken – voorbereiding en onderzoek, maar de wereld laat zich nu eenmaal niet dicteren door de agenda van een krant.

Zoals gisteravond.

Tot omstreeks 18.00 uur had deze krant nog een heel andere voorpagina. De planning was om te ‘openen’, zoals dat in krantenjargon heet, met een verhaal over Slotervaart – de Amsterdamse wijk die sinds 2006 door een reeks incidenten symbool is komen te staan voor de integratieproblematiek in Nederland.

Na de verkiezingen in 2010, met de grote overwinningen van de VVD en de PVV als opvallendste resultaten, besloot onze verslaggever Sheila Kamerman opnieuw poolshoogte te nemen in ’s lands bekendste ‘Vogelaarwijk’. En niet zomaar voor eventjes: nee, ze was er drie maanden en schreef een verslag dat met recht een blauwdruk van Slotervaart mag worden genoemd.

Wij hadden er dan ook zes pagina’s voor ingeruimd – om de next-lezer een zo volledig mogelijk beeld te geven van de stand van zaken in de wijk die ongetwijfeld weer ter sprake zal komen als de kabinetsplannen eenmaal bekend worden gemaakt. Het devies: niet meelopen met de waan van de dag, maar vooruitkijken op wat nog komen gaat.

En toen werd opeens bekend dat de gemeente Amsterdam besloten had alle kraakpanden in de stad te gaan ontruimen. Dat stelde de redactie voor een dilemma, want ook dat kan met recht groot nieuws worden genoemd: diezelfde avond nog had NRC Handelsblad op de voorpagina gemeld dat de meeste gemeenten nog altijd geen concrete plannen hadden om het kraakverbod – dat komende vrijdag in werking treedt – uit te voeren. De gemeente Groningen zei zelfs na vrijdag het kraken te zullen gedogen.

Maar met het besluit in Amsterdam komt er opeens definitief een einde aan een lange kraaktraditie in de hoofdstad. En dat past in een grotere trend, zo wist onze Amsterdam-redacteur Karel Berkhout: langzaam maar zeker verandert Amsterdam van een vrijplaats voor tegen- en subculturen in een stad van law and order en zero tolerance.

Dát verhaal moest morgen worden verteld, ook al was de planning anders. Want we zijn en blijven een dagblad. Maar dit keer wel met een pareltje van een verslag als cadeautje.

Achterin de krant.

Rob Wijnberg

hoofdredacteur nrc.next

Twitter: @robwijnberg

    • Rob Wijnberg