Nederland kort

Eindhoven accepteert vernietiging van gebiedsverbod pedo

Door een onzer redacteuren

Eindhoven. De gemeente Eindhoven accepteert dat een gebiedsverbod voor de veroordeelde pedofiel Sytze van der V. is vernietigd door de rechtbank. Hoger beroep tegen dit besluit wordt ingetrokken. Dit heeft de gemeente gisteren bevestigd. In augustus vernietigde de bestuursrechter het gebiedsverbod dat Eindhoven Van der V. voor de hele stad had opgelegd. Het verbod maakte volgens de rechtbank in tijdsduur en gebiedsgrootte een buitenproportionele inbreuk op de grondrechten van de pedofiel. Eindhoven moest Van der V. gewoon toelaten. Op vrijdag 17 september liet Eindhoven weten dat de stad in hoger beroep ging tegen de uitspraak van de bestuursrechter. De stad had verwacht dat Van der V. eveneens in beroep zou gaan, omdat hij niet zou accepteren dat de rechter een beperkt gebiedsverbod voor bepaalde duur mogelijk wel toe zou staan. Nu Van der V. geen beroep heeft aangetekend, trekt de gemeente haar beroep in. De woordvoerder van burgemeester Van Gijzel: „Er zijn nu geen signalen dat Van der V. naar Eindhoven terug wil komen. Daarom lijkt er nu geen grond voor een hoger beroep. Zodra hij weer in Eindhoven wordt gesignaleerd, zullen we een beperkt gebiedsverbod voor bepaalde duur overwegen. ”

Colombia vraagt om gegevens Nijmeijer

Den Haag. Colombia heeft de Nederlandse autoriteiten afgelopen vrijdag gevraagd om de vingerafdrukken en gebitsgegevens van Tanja Nijmeijer. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren een bericht daarover in de Twentsche Courant Tubantia bevestigd. De Colombiaanse overheid heeft contact gezocht met Nederland omdat een van de FARC-strijders die is omgekomen bij het bombardement van een kamp van de guerrillabeweging nog niet is geïdentificeerd. Nijmeijer strijdt aan de zijde van de rebellenbeweging FARC. Zij is mogelijk om het leven gekomen bij een militaire actie van het Colombiaanse leger. De meeste lichamen van de omgekomen FARC-strijders zijn geïdentificeerd. Over de vraag of de Nederlandse tijdens de legeractie aanwezig was op de locatie kan het ministerie nog geen uitsluitsel geven. (ANP)

‘Curaçao niet klaar voor zelfstandigheid’

Willemstad. Curaçao is er niet aan toe zelfstandig te worden. Dat stelde aankomend premier Gerrit Schotte gisteren in een interview in het AD. „Het is een chaos. We zijn er nog helemaal niet klaar voor.” Op 10 oktober worden Curaçao en Sint Maarten autonome landen binnen het Koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen de status van bijzondere gemeenten van Nederland. De Antillen als overkoepelend orgaan verdwijnen. Schotte: „Op papier is er een Curaçao, verder is er helemaal niks. De vorige regering heeft een chaos nagelaten en we zijn nog een hele tijd bezig puin te ruimen”, aldus Schotte, die zich vooral wil richten op het aanpakken van de bureaucratie, corruptie en armoede. Hij heeft veel te doen en denkt voorlopig nog hulp van Nederland nodig te hebben, „misschien nog wel tien, vijftien jaar.” (ANP)

Afbouw van missie in Uruzgan is goedkoper

DEN HAAG. De afbouw van de Nederlandse missie in Uruzgan verloopt iets voorspoediger dan was gepland en pakt iets goedkoper uit dan eerder was geraamd. De totale kosten komen waarschijnlijk uit op 211 miljoen euro, 18 miljoen minder dan in april nog was gedacht. Dat blijkt uit een brief over de stand van zaken van de bijdrage aan de ISAF-macht in Afghanistan, die de demissioniare ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) en Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) gisteren naar de Kamer hebben gestuurd. (ANP)