Kort nieuws Wetenschap

Fysieke training voorkomt breuk bij botontkalking

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 28 sept. Vrouwen met botontkalking die vier jaar lang wekelijks in een groep oefeningen deden, hebben daar nog lang profijt van. Vier jaar nadat een Fins onderzoek onder 70- tot 73-jarige vrouwen stopte, had geen enkele van de 84 ‘getrainde’ vrouwen een heupfractuur gehad. In de controlegroep die destijds was aangeraden om de gewone dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk vol te houden, hadden vijf (van de 76) vrouwen een heupfractuur gehad. In die groep waren acht vrouwen overleden; in de ‘oefengroep’ was één sterfgeval. In de gisteren uitgekomen Archives of Internal Medicine schrijven de Finse onderzoekers dat hiermee voor het eerst het effect op langere termijn van een oefeningen bij botontkalking is aangetoond. Bekend was alleen dat oefeningen een grotere botdichtheid, betere balans en sterkere benen geven. De oefenende vrouwen deden drie jaar lang, van oktober tot maart, eenmaal per week balans-, kracht- en valoefeningen. In het voorjaar en de zomer moesten ze thuis 20 minuten per dag oefenen.

Nobelprijswinnaar trekt onderzoek in

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 28 sept. Het gebeurt niet vaak dat onderzoekers een eerdere publicatie in de prestigieuze wetenschapsbladen Nature of Science intrekken. Het gebeurt nog minder vaak dat een Nobelprijswinnaar dat doet. Maar Linda Buck, die in 2004 de Nobelprijs medicijnen won, deed eind vorige week precies dat. Zij trok een stuk terug uit Science (2006) over de verwerking van geursignalen in het brein. Buck was daarvan co-auteur. Eerste auteur was Zhihua Zou, die van 1997 tot 2005 als postdoc bij Buck werkte. “Ik verontschuldig me voor de verwarring die dit artikel mogelijk teweeg gebracht heeft”, schrijft Buck in een korte verklaring in Science. Een tweede artikel van Buck en Zou, in PNAS, 2005, trok Buck eveneens in. Zij kon de onderzoeksresultaten niet reproduceren, toen ze het werk herhaalde. Dát zij het werk overdeed kwam doordat twijfel was gerezen over Zou: een Nature-publicatie van hem werd in 2008 al ingetrokken. Zou is vorig jaar naar China teruggekeerd en heeft de verklaring over het intrekken niet ondertekend. Het werk houdt geen verband met de Nobelprijs van Buck.

Verwelkte blaadjes bloem zijn nuttig

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 28 sept. Verwelkte bloemblaadjes kunnen een functie hebben: ze beschermen het zaad. Dat was nooit onderzocht, maar blijkt nu uit een simpel experiment van de Spaanse bioloog Carlos Herrera. Hij plukte in een berggebied de dorre kroonblaadjes (de gekleurde bloemblaadjes) af van verwelkte lavendel en ontdekte hoe slecht dat is voor het zaad. Zonder bloemblaadjes daalde de kans dat het zaad rijpte van 60 procent naar 40 procent. De kale zaaddozen werden aangetast door galmuggen die er eitjes in legden. De verwelkte bloem vormt een soort stop op de zaaddoos en voorkomt dat. Dit geldt niet voor alle planten. Herrera deed dezelfde test met wilde viooltjes en ontdekte dat die iets méér zaad produceren zonder dorre kroonblaadjes. De publicatie van Herrera is vrijdag online verschenen in Annals of Botany.