Kort nieuws Economie

Werkgelegenheid in de landbouw daalt snel

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 28 sept. De werkgelegenheid in de landbouw daalt snel. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerde. In het tweede kwartaal van 2010 hadden 125.000 werknemers een baan in de landbouw, bosbouw en visserij, duizend minder dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal was het gemiddeld aantal banen in de landbouw 112.000, het laagste aantal in deze eeuw. Door seizoenseffecten is het aantal banen in de landbouw in het eerste kwartaal lager dan in het tweede kwartaal.

BlackBerry wordt concurrent iPad

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 28 sept. De Canadese fabrikant Research in Motion waagt zich ook op de snel groeiende markt voor tablet computers. De BlackBerry PlayBook, die gisteren werd geïntroduceerd, is een concurrent voor de Apple iPad en soortgelijke apparaten die op Google Android werken. De gadget wordt kleiner en lichter dan de iPad en is voorzien van een snellere processor. De PlayBook moet in het voorjaar van 2011 in de Europese winkels liggen. 

Meer details over de BlackBerry PlayBook op nrc.nl/hebben

Opsparen vakantie niet beperken

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 28 sept. Vakcentrales FNV, CNV en MHP maken bezwaar tegen het wetsvoorstel van het demissionaire kabinet om het opsparen van vakantiedagen te beperken. In een brief vragen zij de Tweede Kamer de plannen bij te stellen. Nu kunnen werknemers hun vakantiedagen nog vijf jaar opsparen. Als het aan het kabinet ligt, wordt dat teruggebracht tot anderhalf jaar. FNV, CNV en MHP hebben grote problemen met het voorstel, omdat werknemers daardoor minder greep krijgen op hun vakantie.

Chinees bedrijf aast op koekjes Verkade

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 28 sept. De Britse koekjesfabrikant United Biscuits, eigenaar van Verkade, valt mogelijk in handen van de Chinese voedingsmiddelenfabrikant Bright Food Group. Volgens de Britse media bieden de Chinezen 2,5 miljard pond (ruim 2,9 miljard euro) voor United Biscuits. Het zou de grootste internationale overname ooit zijn door een Chinees bedrijf in de voeding- en drankensector. United Biscuits is nu van de investeringsfondsen Blackstone en PAI Partners. Gaan Chinezen massaal koekjes eten? pagina 14