Kort nieuws Buitenland

Eerste Gitmo-zaak in civiele rechtbank in NY begonnen

New York, 28 sept. Het eerste proces tegen een Guantánamo Bay-terreurverdachte in een civiele rechtbank is gisteren in New York begonnen. De Tanzaniaan Ahmed Khalfan Ghailani wordt verdacht van medewerking aan Al-Qaeda-bomaanslagen op Amerikaanse ambassades in Afrika in 1998 waarbij 224 doden vielen. De Amerikaanse president Obama meent dat de terreurverdachten in civiele rechtbanken een eerlijker proces krijgen dan voor militaire tribunalen. Zowel de beoogde sluiting van ‘Gitmo’ als de vervolging voor civiele rechtbanken heeft veel Republikeinse weerstand opgeroepen. Van de oorspronkelijke 800 terreurverdachten in 2002 zitten er nog ongeveer 170 vast. Er zijn in totaal vier verdachten veroordeeld door militaire tribunalen, 36 worden mogelijk nog vervolgd. (AP)

Colombia: senator weg na hulp FARC

Bogotá, 28 sept. De Colombiaanse senator en vredesactivist Piedad Cordoba (55) is voor achttien jaar uitgesloten van publieke functies wegens collaboratie met de linkse rebellenbeweging FARC. Dat heeft procureur-generaal Alejandro Ordóñez gisteren bekendgemaakt. Als officiële bemiddelaar tussen de regering en de FARC in 2007 zou Cordoba de rebellen politieke adviezen hebben gegeven. Zo zou Cordoba de FARC onder meer gestimuleerd hebben levensberichten van gijzelaars vrij te geven om de internationale gemeenschap gunstig te stemmen. Cordoba, vorig jaar aanbevolen als Nobelprijs-genomineerde, staat ook bekend als voorvechter van vrouwenrechten. (AP, BBC)

‘Hulp VS nodig bij formatie in Irak ’

New York, 28 sept. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, heeft gisteren de VS opgeroepen een actievere rol te spelen bij de vorming van een nieuwe regering in Bagdad. Volgens Zebari is de nu zeven maanden oude impasse niet alleen schadelijk voor de politiek, maar ook voor de economie. De door sunnieten gesteunde partij-alliantie van ex-premier Iyad Allawi kwam bij de verkiezingen in maart nipt als grootste uit de bus, voor het shi’itische blok van premier Nouri al-Maliki. Het blijkt tot dusverre onmogelijk een coalitie te vormen die steunt op een absolute meerderheid in het parlement. (AP)

Redding Golf van Aden eindigt fataal

nairobi, 28 sept. Zeker dertien mensen zijn verdronken en acht anderen worden vermist na een reddingsactie van een Amerikaans oorlogsschip in de Golf van Aden. De USS Winston Churchill ontdekte volgens marinefunctionarissen zondag 75 Ethiopiërs en 10 Somaliërs die vermoedelijk op weg waren naar Jemen maar motorpech hadden. Nadat Amerikaanse pogingen om de motor te repareren mislukt waren, begon het oorlogsschip de boot terug te slepen naar Somalië. Toen de opvarenden gisteren naar één kant drongen om water en voedsel van de Amerikanen aan te pakken, kapseisde de boot. Ruim 60 mensen konden worden gered. (BBC)

Tijgermug besmet Franse kinderen

Fréjus, 28 sept. Twee kinderen zijn vorige week aan de Franse Côte d’Azur besmet door tijgermuggen, die nu ruim vijf jaar in de regio voorkomen. Beide kinderen zijn besmet met de tropische ziekte chikungunya, een virusziekte die griepachtige verschijnselen geeft. Ze zijn niet ernstig ziek. De tijgermug is een van de muggen die deze ziekte overbrengen. In dezelfde regio kregen eerder deze maand twee mensen knokkelkoorts, waarschijnlijk ook door de tijgermuggen. Dit gebeurde niet eerder in Europa. (AFP)

‘Troepen aan grens N- en Zuid-Soedan’

Khartoum, 28 sept. Noord- en Zuid-Soedanese regeringsfunctionarissen hebben elkaar gisteren beschuldigd van samentrekking van troepen langs de grens. De beschuldigingen hangen samen met het referendum over onafhankelijkheid voor Zuid-Soedan, dat 9 januari moet plaatshebben. De verwachting is dat het zuiden voor afscheiding zal stemmen. De vrees is dat het noorden dit niet zal toestaan. Internationale leiders hebben een beroep gedaan op de regering in Khartoum het referendum zonder problemen te laten plaatshebben. (Reuters)