Kort nieuws Binnenland

DSW verhoogt zorgpremie met 114 euro per jaar

Schiedam, 28 sept. Zorgverzekeraar DSW verhoogt de jaarpremie voor de basisverzekering voor komend jaar met 114 euro. Daarmee komt de jaarpremie van het bedrijf in Schiedam uit op 1.194 euro. Dit meldde DSW, dat altijd als eerste de nieuwe premies bekendmaakt, vanochtend. De stijging van de premie wordt volgens de zorgverzekeraar vooral veroorzaakt door een tekort van 3,4 miljard euro in het Zorgverzekeringsfonds van de overheid. Het tekort is de afgelopen jaren ontstaan doordat landelijk de werkelijke zorgkosten hoger waren dan de ramingen van de overheid. De overheid verlaagt in 2011 de bijdrage die alle zorgverzekeraars uit het fonds ontvangen, om op deze wijze het tekort grotendeels weg te werken. Dit heeft tot gevolg dat landelijk de premie voor alle verzekerden met circa 75 euro wordt verhoogd. (ANP)

Brandstichting bij Groningse moskee

Groningen, 28 sept. Bij de moskee in de Groningse wijk Selwerd is afgelopen nacht geprobeerd brand te stichten. Ook werden de gevels van het pand beklad met de tekst ‘Maak ons niet kwaad’, zo meldde de politie vandaag. De tekst is inmiddels verwijderd. De politie heeft nog geen idee wie er achter de actie zit en stelt een onderzoek in. In maart van dit jaar werd de moskee besmeurd met bloed. Ook werden toen bij het gebouw dierlijke ingewanden en de kop van een wild zwijn aangetroffen. (ANP)

Rover: onderzoek alternatieven RGL

Leiden, 28 sept. Reizigersvereniging Rover wil dat de gemeente Leiden alternatieven voor de RijnGouweLijn (RGL) opnieuw onderzoekt. De organisatie heeft daar vandaag een brief over gestuurd naar de gemeente. Rover is tegenstander van de RijnGouweLijn omdat de reistijd tussen Gouda en Leiden met de komst van de verbinding toeneemt. Het plan voor de lightrailverbinding van Gouda naar Leiden en Katwijk staat op losse schroeven sinds D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart de grootste partij in Leiden werd. De partij deed in de campagne de belofte de aanleg van de RGL te annuleren. De provincie had al eerder laten weten Leiden desnoods te dwingen om mee te werken aan het project. (ANP)

Geen vervolging voor stikincident

Utrecht, 28 sept. Het personeel van tehuis De Valkenier in Maarssen noch de instelling zelf wordt vervolgd voor een dodelijk incident vorig jaar zomer. Een 56-jarige bewoner van de instelling voor verstandelijk gehandicapten overleed nadat hij zich had verslikt in een pannekoek. Het slachtoffer had slikproblemen en mocht alleen onder begeleiding eten. Een medewerkster zag de man voor een andere bewoner aan en gaf hem de pannekoek. Volgens justitie is er geen direct verband tussen geconstateerde organisatorische gebreken en het incident. (ANP)

Minister herdenkt Koreaanse oorlog

Seoul, 28 sept. Minister Van Middelkoop (Defensie, CU) woont in Zuid-Korea de plechtigheden bij ter herdenking van de Koreaanse oorlog. Vertegenwoordigers uit zestien landen wonen de plechtigheden bij. In de herfst van 1950 vertrokken duizenden Nederlandse militaire vrijwilligers in het kader van een VN-actie naar Zuid-Korea, dat een burgeroorlog uitvocht met Noord-Korea. Het conflict werd in 1953 beëindigd met een wapenstilstand. In totaal sneuvelden 122 Nederlandse militairen in deze oorlog. (ANP)

Nieuw paspoort in oktober 2011

Den Haag, 28 sept. Het kabinet wil volgend jaar oktober een nieuw model paspoort invoeren. Dat zal nog beter bestand moeten zijn tegen misbruik en vervalsing. Dat heeft staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) de Tweede Kamer laten weten. Het huidige paspoort, met een chip waarop onder meer vingerafdrukken staan, dateert van 2006. (ANP)