Kantoor als fabriek waar de buurman een onbekende is

fotoboek

How Therry likes his coffee

Florian van Roekel ****

Hoe goed ken je je collega? Ken je zijn thuissituatie? Zijn gezinsleven? Of alleen zijn mailadres?

Fotograaf Florian van Roekel besloot zich daarin te verdiepen. Hij studeert nu af aan de KABK in Den Haag met een boek over een willekeurig kantoor. How Therry likes his coffee is genomineerd voor het Steenbergen Stipendium, een eindexamenprijs voor fotografen. En dat is meer dan terecht.

Door de ogen van Van Roekel kijk je mee in een willekeurig kantoor. Je ziet weggedraaide hoofden, gezichten die achter grote mokken koffie verdwijnen en iemand die letterlijk wegvalt in de schaduw van een collega. Er wordt gespeeld met pennen, gestaard naar het plafond. In het kantoor van Van Roekel zijn geen gezellige onderonsjes, praten gebeurt alleen door de telefoon. Zelfs op een borrel weet hij genadeloos de afstandelijkheid tussen deze collega’s vast te leggen.

Dat klinkt misschien gemakzuchtig, maar Van Roekel doet dat op zo’n eigenzinnige wijze dat je blijft bladeren. Hij maakt filmische beelden, qua belichting, maar ook door de beweging die erin zit. Colberts die –hangend over de rugleuning – meezwiepen met een stoel die wegereden wordt. Takken van een treurwilg die door de wind worden opgetild.

Maar niet alleen die beelden maken het boek zo de moeite waard. Sterker nog, het is vooral de selectie, het beeldritme en de vormgeving (van Sybren Kuiper) die dit project indrukwekkend en vernieuwend maken. Van Roekel koos een serie basisbeelden die hij telkens met kleine variaties terug laat komen. De beelden zijn gegroepeerd, waardoor hoofdstukken ontstaan met bijvoorbeeld alleen maar hoofden, of een hoofdstuk waarin alleen getelefoneerd wordt. Dat ritme ondersteunt en versterkt de thematiek. Dit kantoor wordt een fabriek waar eindeloos dezelfde handelingen worden uitgevoerd en waar de buurman een onbekende is.

Florian van Roekel slaagt erin die wat voor de hand liggende boodschap op eigenzinnige wijze over te brengen.

Lineke NiebeR

How Therry likes his coffee is genomineerd voor het Steenbergen Stipendium. Vandaag wordt de winnaar bekendgemaakt: www.nederlandsfotomuseum.nl

    • Lineke Nieber