Jaar celstraf voor aanrijden Molukkers Culemborg

De 22-jarige Marokkaans-Nederlandse man uit Culemborg die tijdens de jaarwisseling drie mensen aanreed, heeft achttien maanden celstraf opgelegd gekregen waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Dat heeft de rechtbank in Arnhem vanmorgen bekendgemaakt. De officier van justitie had vier jaar gevangenisstraf geëist.

De veroordeelde reed op nieuwjaarsochtend met vier anderen naar de Culemborgse wijk Terweijde om verhaal te halen nadat hun auto was beschadigd en een andere Marokkaanse man zou zijn belaagd door Molukkers. Toen de dader de tuin van een Molukse familie inreed, raakte hij drie mensen. Na de aanrijding brak een vechtpartij uit. De veroordeelde wist weg te komen, maar twee andere inzittenden werden zwaar mishandeld.

De rechtbank Arnhem gelooft de verdediging van de man, die stelde dat hij in blinde paniek handelde omdat hij werd belaagd door een groep Molukkers met honkbalknuppels en bakstenen. Van noodweer was desondanks geen sprake, oordeelt de rechter. De man had een gewelddadige reactie kunnen verwachten nadat eerder tijdens de nieuwjaarsviering was gevochten.

Vorig jaar waren er al regelmatig problemen tussen een groep Marokkaanse Culemborgers en de Molukse inwoners van de wijk. De problemen escaleerden in de nieuwjaarsnacht. Naar aanleiding van de gewelddadige jaarwisseling volgden meer rellen in de buurt waar veel Molukkers wonen.

De politie sloot de buurt enkele dagen af. Onder dagenlang toezicht van de mobiele eenheid keerde de rust langzaam terug. Dit voorjaar werden al vier Molukse mannen veroordeeld tot celstraffen. Zo werd twee jaar en vier maanden opgelegd wegens mishandeling van een 48-jarige Marokkaanse man en het vernielen van diens woning.

De advocaat van de 22-jarige dader zegt dat zijn cliënt in beroep zal gaan tegen het vonnis. Volgens de advocaat is de veroordeelde niet expres op de mensen ingereden. Hij zou hebben geremd, geen gas hebben gegeven.