Internationaal kort

Japan eist dat China schade aan twee schepen vergoedt

Door onze correspondent

SHANGHAI. Japan eiste gisterochtend dat China de schade vergoedt aan de twee Japanse patrouilleboten die achttien dagen geleden bij de Diaoyu/Senkaku-eilanden in botsing kwamen met een Chinese vissers-trawler. China heeft, nadat visser Zhan Qixiong in zijn dorp in Fuzhou als een held was binnengehaald, voor de tweede keer geëist dat Japan excuses aanbiedt voor het incident en „het schenden van de Chinese territoriale soevereiniteit”. Ook eist China financiële compensatie. De Chinese douane voert sinds enkele dagen striktere controles uit op de goederenstroom tussen de twee landen en de export van zeldzame metalen naar de Japanse elektronica- en auto-industrie is stilgelegd. De nieuwe Japanse premier Naoto Kan zei gisteren niet van plan te zijn excuses aan te bieden of China financieel te compenseren. „De Chinese eisen zijn totaal onaanvaardbaar”, aldus Kan.

President Sejdiu van Kosovo stapt op

Pristina. De president van Kosovo heeft gistermiddag zijn vertrek aangekondigd. Fatmir Sejdiu neemt ontslag enkele dagen nadat het constitutioneel hof in Kosovo bepaalde dat de president niet tegelijk voorzitter van een politieke partij kan zijn. Sejdiu is ook voorzitter van de Democratische Liga van Kosovo. De president in Kosovo wordt verkozen door het parlement en heeft grotendeels een ceremoniële rol. Kosovo scheurde zich in februari 2008 af van Servië, maar Belgrado heeft die onafhankelijkheid nooit erkend. Sejdiu, een 58-jarige voormalige hoogleraar Rechten, werd in 2008 voor de tweede keer verkozen tot president maar bleef ook leiding geven aan de Democratische Liga van Kosovo, de op een na grootste partij in het land en een partner in de regering van premier Hashim Thaci. Hij werd voor het eerst president in 2006, als opvolger van de overleden Ibrahim Rugova. (AFP, Reuters)

Minister Roemenië weg na actie politie

Boekarest. De Roemeense minister van Binnenlandse Zaken heeft zijn ontslag aangeboden na een illegale politiebetoging afgelopen vrijdag. De agenten protesteerden tegen een voorstel van de regering om hun salaris met 25 procent te verminderen. Die loonsvermindering past in het kader van de besparingen bij de overheid om de economische crisis het hoofd te bieden. Na hun demonstratie voor het parlement, waar ze een vergunning voor hadden, trok een deel van de agenten naar het presidentieel paleis. Voor die betoging hadden de agenten geen vergunning. (AFP)