Het laatste Robodock

Robodock Festival. Gezien 25/9, NDSM-werf in Amsterdam. ****

Het kunst- en techniekfestival Robodock heeft dit weekeinde waardig afscheid genomen door op het terrein van de NDSM-werf in Amsterdam een indrukwekkend ‘Gesamtkunstwerk’ neer te zetten: de Fenix. In zeer goed georkestreerde performances werden verschillende optredens samengebracht.

Bij binnenkomst stond er een stalen boom, die grijs-witte rook leek uit te ademen. Ook was er een enorme fontein, die als een waterval dwars door het publiek richting IJ liep. De fontein bovenaan stond daarbij steeds knetterend in de fik – als brandend water. Boven dat alles een podium waar doorlopend concerten en performances waren. Prachtig was dat van Tatzepi, met zelfgebouwde elektronische trompetten en een vuurorgel.

Het is vermoedelijk voor het laatst geweest dat Robodock, een grootschalig festival met indrukwekkende, grote machines, heeft plaatsgevonden. Oorspronkelijk in 1988 voortgekomen uit de kraakbeweging heeft het jaren langs de industrieterreinen van de stad gezworven, voordat het onderdak vond op het NDSM-terrein. Vorig jaar viel het festival uit, omdat in een van de fabriekshallen asbest was gevonden. En met de aflevering van dit jaar valt definitief het doek omdat de gemeente met het terrein andere plannen heeft.

    • Ine Poppe