Fabriek van half miljard in Sittard

The Silicon Mine (TSM) gaat in de gemeente Sittard-Geleen een fabriek bouwen die silicium produceert, een grondstof voor zonnecellen. De fabriek vergt een investering van ongeveer 500 miljoen euro.

Het bedrijf gaat na de geplande opening in 2012 werk bieden aan ongeveer vierhonderd personen. De fabriek wordt gebouwd op het bedrijventerrein Chemelot.

TSM gaat silicium produceren voor wafers, het basismateriaal voor zonnecellen. In eerste instantie zal het gaan om 6.250 ton per jaar (naar schatting vijf procent van de wereldmarkt in 2012). Het bedrijf wil daarna doorgroeien naar 20.000 ton per jaar. Dat vergt een totale investering van 1,2 miljard euro. Als TSM die omvang bereikt zal het werk kunnen bieden aan zo’n duizend mensen.

De plannen voor de eerste fabriek van TSM lagen er al enkele jaren. De onderneming is een initiatief van Gosse Boxhoorn, Hubert Thijs en Jan Willem Hendriks, die eerder de zonnecelfabriek Solland Solar in Heerlen opzetten. Mede door de crisis kostte het veel tijd om de financiering van de siliciumfabriek rond te krijgen. Nu is toch een strategische investeerder gevonden: de Al Manhal International Group uit Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Deze investeerder bestaat sinds 1994 en steekt geld in een breed scala aan activiteiten: olie, petrochemie, scheepvaart, duurzame energie, agricultuur en medische dienstverlening.

De siliciumfabriek op Chemelot, waarvan de bouw nog eind dit jaar moet starten, bestaat uit twee onderdelen: in het eerste deel wordt de silicium door verdamping aan gesteente onttrokken, in het tweede deel slaat de vloeibare, vluchtige silicium neer in vaste vorm, de bruikbare grondstof voor wafers.

Op Chemelot zijn chemiebedrijven DSM en Sabic de grootste spelers. Op het terrein vestigen zich de laatste jaren ook steeds meer nieuwe ondernemingen.

De provincie Limburg maakte van zonne-energie al eerder een speerpunt. Met glasproducent Scheuten uit Venlo en Solland Solar heeft ze al enkele belangrijke bedrijven in de sector binnen haar grenzen. Limburg wordt nu voor twaalf procent aandeelhouder van TSM. Andere aandeelhouders zijn de initiatiefnemers, DSM, een aantal particuliere investeerders en de provincie.