Eis tegen Abdellaoui: half jaar cel

Het Openbaar Ministerie in Breda heeft vandaag een celstraf van een half jaar geëist tegen de voormalige profvoetballer Yassine Abdellaoui. De speler van onder meer Willem II en NAC Breda zou samen met de Bredase postagentschaphouder Abdel F. 2,3 miljoen euro aan crimineel geld hebben witgewassen. Het geld was volgens officier van justitie Koert van Damme afkomstig van drugshandel. Het werd via moneytransfers overgemaakt naar onder meer Curaçao en Jamaica. In 2003 zat Abdellaoui al 73 dagen vast voor deze zaak.

Het heeft zeven jaar geduurd voor het tot een inhoudelijke behandeling bij de rechtbank kwam. Tegenwoordig woont de oud-voetbalprof in Frankrijk. Abdellaoui en zijn gewezen zakenvriend F. geven elkaar de schuld van de witwaspraktijken. Volgens de oud-voetballer misbruikte F. zijn paspoort en gegevens voor de 413 illegale moneytransfers. F. zegt dat hij steeds in opdracht van Abdellaoui handelde, in de veronderstelling dat het met voetbal verdiend geld was dat hij moest overmaken.

Gisteren hoorde Geoffrey Prommayon, oud-speler van PSV en Willem II, voor zijn rol in deze zaak twee maanden voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen. (ANP)