Eindelijk weg

Vanochtend vroeg heeft president Medvedev een oekaze uitgevaardigd waarin hij de Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov ontslaat, wegens een vertrouwensbreuk. In Kremlintermen is dat het ergste verwijt dat tegen een politicus kan worden aangevoerd. Aanvankelijk werd op het stadhuis nog beweerd dat de oekaze daar nog niet was aangekomen, maar toen het stadsbestuur vanochtend in vergadering bijeenkwam was, zat Loezjkov die bijeenkomst niet voor. Hoewel hij, zoals gebruikelijk al voor acht uur in het stadhuis aanwezig was, had de voorzittershamer overgegeven aan  eerste locoburgemeester Vladimir Resin. Die maakte bekend dat hij via de televisie had vernomen dat Loezjkov door Medvedev was ontslagen en dat hij daarom, op Loezjkovs verzoek, de vergadering leidde. Voor Loezjkov was het toen dus voorbij, voorgoed voorbij.Als Loezjkovs tijdelijk opvolger bleek Medvedev  even later diezelfde Resin te hebben benoemd, een 74-jarige politieke mastodont die nog uit de tijd van het politbureau lijkt te stammen en al  jaren de rechterhand van Loezjkov was. Resin is hoofd bouwzaken van Moskou. Dat hij in die hoedanigheid goed geboerd heeft, kon je vorig jaar oktober merken toen hij  door de krant Vedomosti werd gefotografeerd met een Zwitsers horloge om ter waarde van ruim 750.000 euro (belastingvrij). Aan bouwzaken valt in Rusland door ambtenaren nu eenmaal veel te verdienen.

Resin zal de zaken waarnemen totdat de hele gemeentetop is vervangen. Want ook al probeerden de verzamelde stadsbestuurders   voor de televisiecamera’s te doen alsof er iets aan de hand was, er zal wat afgetobd worden dezer uren. Want als Loezjkov corrupt is, dan zijn zijn vazallen dat natuurlijk ook. Grote vraag is nu wie van hen er de komende tijd voor de rechter gedaagd wordt. Ik vrees niemand, want dan kun je wel bezig blijven in de Russische politiek, die van corruptie doordesemd is. Een andere vraag is waarom Medvedev Loezjkov nu werkelijk heeft afgezet, want behalve die vertrouwensbreuk is er geen echte reden aangegeven. Medvedev had toch gewoon kunnen zeggen: ,,In verband met aantijgingen van corruptie, heb ik besloten etc.”

Ook wordt het spannend wie  nu de baas wordt. Een van de kanshebbers is onder meer vicepremier Sjoevalov . Ook een politicus met een vrouw, die tijdens de ambtsperiode van haar man schatrijk is geworden. Veel Moskovieten vrezen door het circuleren van zulke namen dat er onder Loezjkovs opvolger niet veel zal veranderen. De situatie zal eerder verslechteren, vrezen zij, want de nieuwe burgemeester en zijn kersverse helpers zullen de eerste jaren behoorlijk actief zijn met het vullen van hun zakken. ,,Loezjkov kon niet zoveel kwaad meer, die had al genoeg”, zei een van mijn buren vanochtend. Ik hoop voor president Medvedev en voor Moskou dat het anders loopt.

    • Michel Krielaars