Economie kort

Verschil in salaris tussen mannen en vrouwen neemt af

Den Haag. Vrouwen verdienen nog altijd een stuk minder dan mannen, maar het verschil wordt wel kleiner. Het tempo waarin dit gebeurt is echter laag, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren. In 2008 verdiende een vrouw gemiddeld 81 procent van het bruto-uurloon van mannen. Bij jongeren is het verschil in bruto-uurloon tussen mannen en vrouwen ongeveer 10 procent. Voor 45-plussers kan het oplopen tot 35 procent. Het verschil in bruto-uurloon daalt maar langzaam. In de periode tussen 2006 en 2008 nam het op jaarbasis met 0,4 procent af. De loonverschillen variëren sterk per sector. Bij financiële instellingen kregen vrouwen in 2008 gemiddeld 30 procent minder betaald dan mannen, terwijl in het onderwijs het verschil maar net boven de 15 procent uitkwam. (ANP)

Saab wil met BMW gaan samenwerken

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. De Zweedse autofabrikant Saab praat met de Duitse autofabrikant BMW over samenwerking. Dat heeft Spyker Cars, de Nederlandse sportwagenfabrikant die sinds begin dit jaar eigenaar is van het Zweedse merk, gisteren bevestigd. De twee partijen lichten de inhoud van de samenwerking morgen toe tijdens een bijeenkomst bij de Saab-fabriek in Trollhättan in Zweden. Het Zweedse automerk Saab werd begin dit jaar van de ondergang gered toen het Nederlandse Spyker het kocht van de Amerikaanse autofabrikant General Motors. Saab maakt al jaren verlies, maar hoopt met de nieuwe eigenaar in 2012 weer winstgevend te zijn.

Chinees bedrijf aast op Verkade-koekjes

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. De Britse koekjesfabrikant United Biscuits, in Nederland eigenaar van Verkade, valt mogelijk in handen van de Chinese voedingsmiddelenfabrikant Bright Food Group. Britse media meldden gisteren dat de Chinezen ruim 2 miljard pond (2,3 miljard euro) bieden voor United Biscuits. Het zou de grootste internationale overname ooit zijn door een Chinees bedrijf in de voeding- en drankensector. Eerder werd al bekend dat de huidige eigenaren van United Biscuits, de investeringsfondsen Blackstone en PAI Partners, het bedrijf wilden verkopen. United Biscuits werd in 2006 na een lange overnamestrijd eigendom van de twee investeringsfondsen. Begin jaren negentig had United Biscuits de Nederlandse koekjesfabrieken van Verkade ingelijfd, maar het Britse bedrijf werd geplaagd door financiële problemen. Via deze omweg van overnames bestaat de kans dat Verkade, maker van onder meer Cafe Noir- koffiekoekjes en Sultana-tussendoortjes, een Chinese eigenaar krijgt.