Dijkgraaf vertrekt al na 2 maanden bij PowNed

Dominique Weesie, oprichter van PowNed, voerde gisteren al gesprekken met twee kandidaten die de redactie van het satirische nieuwsprogramma PowNews willen gaan leiden. Jan Dijkgraaf is na twee maanden gestopt als hoofdredacteur televisie van Powned. Dat maakte hij gisternacht bekend in het radioprogramma Echte Jannen, waarvan hij een van de presentatoren is. De 48-jarige Dijkgraaf gaat zijn dienstverband bij PowNed beëindigen, maar blijft wel als freelancer de nachtshow op Radio 1 presenteren. Hij was eerder hoofdredacteur van gratis krant Metro en opinieblad HP/De Tijd. Oprichter Dominique Weesie, die ook presentator is van PowNews, neemt de taak als hoofdredacteur tv sinds vorige week waar.

Dijkgraaf zei in de radio-uitzending dat hij geen ruzie heeft gehad met Weesie. „Anders had hij mij er wel uitgeknikkerd.” Hij heeft zich verkeken op de lange werkweken bij een pionierende omroep, zei hij in een telefonische toelichting.

Hij was ook niet tevreden over zijn eigen functioneren en had dat naar eigen zeggen al een paar keer aangekaart. „Ik trok het maar een paar weken om van acht uur ’s ochtends tot elf uur ‘s avonds te werken. In het weekeinde maak ik ook radio. Zolang in touw zijn, ging ten koste van mijn creativiteit. En daarvoor was ik juist aangesteld.” Vorige week werd Dijkgraaf ziek. Hij voelde zich „dodelijk vermoeid” en had lichamelijke klachten. Mede op doktersadvies besloot hij dat hij een keuze moest maken. Dijkgraaf: „Echte Jannen heb ik zelf bedacht. PowNews is een kindje van Dominique. Ik heb gekozen voor mijn eigen kindje.”

Maakt het geen amateuristische indruk dat een spilfiguur achter de schermen zo snel vertrekt? „Zulke dingen gebeuren nu eenmaal tijdens een pionierfase”, zegt Weesie. Er ligt volgens hem „enorm veel druk” op de televisieredactie. Met PowNews, dat vijf keer per week op Nederland 3 te zien is rond elf uur ’s avonds, moet PowNed zijn bestaansrecht bewijzen. Tot nu toe keken gemiddeld driehonderdduizend mensen. Weesie: „Het is verdomd lastig om zo laat op de avond nog met onderscheidende onderwerpen te komen.”