De kennis van toen, de pet van nu

Goeie stunt van KPMG om Wouter Bos binnen te halen als partner van de maatschap. Het laat zich raden dat de voormalige minister van Financiën bij wel meer bedrijven bovenaan het recruiterslijstje stond. Dat liet hij onlangs immers zelf doorschemeren bij een van zijn tijdelijke nevenfuncties, als analist in een voetbalpraatprogramma op tv.

Na zeven maanden werkloos teren op de wachtgeldregeling wordt het tijd dat de oud-leider van de Partij van de Arbeid weer aan het werk gaat. Maar is het wel zo handig dat hij dat bij KPMG gaat doen?

Bos gaat de adviespraktijk leiden voor de ‘publieke sector en gezondheidszorg’. Binnen deze tak wordt hij zowel verantwoordelijk voor de lopende klussen als voor de acquisitie van nieuwe klanten. Voor dat laatste aspect, waar bij KPMG een deel van de variabele beloning van afhangt, zal de firma een beroep doen op Bos’ uitgebreide netwerk in Den Haag. Op dit moment is, naar verluidt, het ministerie van Defensie een voorname klant van KPMG. Daar moeten meer departementen en overheidsinstellingen bijkomen. Bij succes kan Wouter Bos zo worden toegevoegd aan het lijstje waar actualiteitenprogramma Nieuwsuur gisteren mee kwam: externe overheidsadviseurs die veel meer dan de Balkenendenorm verdienen.

Al even curieus is dat de aanstaande consultant actief betrokken zal zijn bij de uitvoering van het beleid van het waarschijnlijke kabinet-Rutte. Tot de werkzaamheden van ‘KPMG Advisory’ behoort immers het ‘ondersteunen [van cliënten] bij het voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving’. Dat zal Bos’ partij in de oppositiebanken leuk vinden.

Deze plooien zijn met enige diplomatie en begrip nog wel strak te trekken, potentieel veel gevaarlijker is de tweede taak van Wouter Bos bij het accountant- en advieskantoor uit Amstelveen.

Hij wordt ingeschakeld als adviseur bij de adviespraktijk voor de financiële sector. Daarmee raakt hij rechtstreeks betrokken bij dossiers die hij als minister heeft behandeld. Dat waren er nogal wat, sinds in 2007 de kredietcrisis uitbrak.

Twee aanstaande collega’s van Bos onderzochten vorig jaar de gevolgen van de staatssteun voor Europese banken. Zij concludeerden dat de overheidshulp gezond was, maar dat de voorwaarden die de Europese Commissie daaraan stelde veel te streng zijn.

Uit dit onderzoek rolde een interessante opdracht: KPMG is sinds begin dit jaar vaste adviseur van ING in het door Brussel afgedwongen splitsingsproces. Wouter Bos had zich als minister al bij het verzet van ING tegen deze maatregel aangesloten. Dat kan hij nu voortzetten, maar tegen een aanzienlijk hoger uurtarief.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen