De journalist

Elk probleem heeft zijn eigen symbool. Stadsdeel Slotervaart is het symbool voor de criminele Marokkaanse jongens, en misschien wel voor de mislukte integratie.

Ik wilde weten hoe het écht in Slotervaart zat. Drie maanden lang liep ik rond en sprak met talloze mensen. Opvallend was hun openheid en eerlijkheid. Oké, niet elke hangjongen had zin in een gesprek, maar de meesten wilden best praten. Met de Marokkaanse moeder met hoofddoek die ik trof op het plein, sprak ik een hele ochtend. De vader van zeven kinderen met baard en jalabba nodigde me thuis uit. De vrouw waar wéér was ingebroken, de imam, de autochtone huisarts. Als je de tijd neemt, vertellen ze hun verhaal.

En ja, de integratie was vaak moeizaam. Maar verliep ook vaak juist verrassend soepel in de zo snel veranderende wijk. Die soepelheid had ook een symbool kunnen worden als er oog voor was geweest.

Sheila Kamerman

    • Sheila Kamerman