Dat wordt een duur kippetje zo

China verhoogde gisteren de invoertarieven van Amerikaanse kipproducten.

Een handelsoorlog dreigt tussen beide landen.

Nederland - Assen - Drenthe - 27-09-2010 Hele kip . Foto Sake Elzinga

De spanningen tussen China en de Verenigde Staten over de koers van de Chinese munt en over importtarieven lopen op. Gisteren verhoogde het ministerie van Handel in Peking de invoertarieven van Amerikaanse kipproducten met percentages variërend van 50,3 tot 105,4 procent.

Het besluit de tarieven op kipproducten met strafpercentages te verhogen is een directe reactie op een vergelijkbare actie van de VS. Vorig jaar verhoogde president Obama onder druk van de Amerikaanse vakbeweging de invoertarieven op Chinese banden. Maar handelspolitieke analisten in zowel China als de VS zien het kipproductenbesluit van Peking ook als een actie om het Chinese wisselkoersbeleid te verdedigen.

Afgelopen vrijdag nam een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een wet aan die het mogelijk maakt handelssancties door te voeren als de Chinezen hun wisselkoersbeleid niet aanpassen. De Congresleden willen dat de koers van de yuan met minimaal 20 procent wordt gerevalueerd. Verwacht wordt dat later deze week het voltallige Huis voor deze wet zal stemmen. In Amerika is grote ophef ontstaan over rekensommen waaruit zou blijken dat de lage koers van de yuan 2,4 miljoen Amerikaanse banen heeft gekost sinds de Chinezen in het 2001 tot de Wereldhandelsorganisatie toetraden. Door de koers van de yuan laag te houden zijn Chinese producten in de VS goedkoper en Amerikaanse producten in China duurder. Het Amerikaanse handelstekort met China is van 26,6 miljard dollar per jaar in 2001 opgelopen tot 270 miljard.

De Amerikaanse regering heeft zich nog niet uitgesproken over het wetsvoorstel, maar verwacht wordt dat ze deze zal willen gebruiken om de druk op de Chinezen op te voeren. In een ontmoeting vorige week heeft president Obama bij de Chinese premier Wen Jiaboa ook al aangedrongen op een forse aanpassing in de wisselkoersverhoudingen tussen yuan en dollar. Minister van Financiën Timothy Geithner zei vorige week dat de regering met het Congres wil samenwerken om de druk op China te verhogen.

„Deze tariefsverhoging door China is een signaal dat China zijn nieuwe economische macht waar nodig in stelling brengt om de internationale druk om de economie te hervormen te weerstaan. Het is onaanvaardbaar dat de VS China willen dwingen tot het aanpassen van de wisselkoers met de dollar op een manier die zeer schadelijk is voor onze exportsector”, denkt professor Ni Lexiong van de Fudan Universiteit in Shanghai.

In 2009 verscheepten Amerikaanse bedrijven voor ruim 650 miljoen dollar aan kip en kalkoen naar China. Containers van bijvoorbeeld de winkelketen Wal-Mart gaan gevuld met allerhande, in China geproduceerde textiel- en elektronische producten naar de VS om volgeladen met vooral kippenpoten terug te keren.

    • Oscar Garschagen