Chirac en Parijs bereiken schikking in corruptiezaak

De gemeente Parijs is gisteren tot een schikking gekomen met de voormalige Franse president Jacques Chirac. De oud-president, die tussen 1977 en 1995 burgemeester was van de Franse hoofdstad, werd verdacht van het illegaal wegsluizen van fondsen van de stad naar zijn partij, de UMP.

Chirac en zijn partij zullen 2,2 miljoen euro betalen aan de gemeente Parijs bij wijze van schadeloosstelling. De Parijse gemeenteraad heeft al ingestemd met de schikking.

Het akkoord met de stad betekent overigens nog niet dat Chirac af is van de zaak. Het Franse Openbaar Ministerie wil vasthouden aan strafvervolging tegen de voormalige president. Het geschil met de gemeente Parijs betrof een civiele procedure.

Het is voor het eerst in het moderne Frankrijk dat een oud-president terecht moet staan.

Als Chirac schuldig wordt bevonden, kan hij maximaal tien jaar krijgen. Waarnemers achten het echter onwaarschijnlijk dat hem celstraf wacht.

Hij wordt ervan verdacht als burgemeester 21 medewerkers te hebben aangesteld, terwijl het in werkelijkheid een façade zou zijn geweest om fondsen aan zijn eigen partij toe te spelen.

De UMP zal in totaal 1,65 miljoen euro aan de gemeente Parijs overmaken, Chirac zelf 550.000 euro. (AP, AFP)