Brussel: begrip voor Nederlandse klacht

De Europese Commissie is bereid na te denken over een manier om Nederland en andere nettobetalers aan de Europese Unie tegemoet te komen. Dat heeft eurocommissaris Janusz Lewandowski (Begroting) dinsdag gezegd in Brussel. Nettobetalers zijn landen die meer geld aan de EU moeten bijdragen dan ze terugkrijgen bij wijze van EU-subsidies.

Nederland is de derde grootste nettobetaler. Dit is al jaren zo, mede doordat er in de haven van Rotterdam veel douanegelden geïnd worden voor vracht die voor andere Europese landen is bestemd. Een deel van die gelden – ongeveer driekwart – moet Nederland overmaken naar Brussel. Functionarissen in Brussel toonden zich enigszins verbaasd over de ophef die gisteren in Nederland ontstond toen bekend werd dat Nederland wederom bij de top drie hoort. Deze cijfers verwijzen naar het jaar 2009. Den Haag maakt zich ook al jaren sterk voor een andere manier van rekenen, waardoor Nederland ten opzichte van andere EU-landen minder kan afdragen.

Vanmorgen toonde Lewandowski begrip voor deze Nederlandse klacht. Hij zei niet direct dat Nederland minder hoeft af te dragen, maar legde wel uit dat hij het belangrijk vindt dat er in de lidstaten „draagvlak” is voor de financiële afdrachten aan Brussel. Politici moeten het kunnen uitleggen aan hun achterban, zei hij. De Poolse eurocommissaris had het over een ‘compensatiemechanisme’ om Nederland en andere landen te hulp te schieten.

Duitsland en Denemarken zijn de grootste nettobetalers. Nederland droeg vorig jaar ruim 2 miljard euro af, ofwel 0,36 procent van het nationaal inkomen. Netto-ontvangers zijn Spanje en enkele Oost-Europese lidstaten. Wat Lewandowski voor Nederland kan doen, is onduidelijk.