Afgezant VS haastig naar Midden-Oosten

Washingtons speciale afgezant heeft zich vandaag naar het Midden-Oosten gehaast om te proberen de een maand geleden begonnen vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen voor ineenstorting te behoeden.

De reis van George Mitchell volgt op de weigering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om de beperkte bouwstop in bezet Palestijns gebied na afgelopen zondag te verlengen. Netanyahu kondigde de bouwstop tien maanden geleden onder Amerikaanse druk af als vertrouwenwekkende maatregel. In verscheidene nederzettingen hebben kolonisten de bouw meteen hervat.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas had vooraf gedreigd de onderhandelingen te verlaten als de bouwstop niet werd verlengd. Gisteren bood hij ruimte voor bemiddeling met de mededeling dat hij niet zou weglopen alvorens volgende week in Kairo andere Arabische leiders te raadplegen. De Verenigde Staten toonden zich tegelijk „teleurgesteld” dat de bouwstop niet is verlengd.

In Parijs zei Abbas vandaag dat hij wil dat Israël de bouw in nederzettingen bevriest voor de duur van de onderhandelingen. Hij voegde eraan toe dat hij geen einde wil maken aan de onderhandelingen, „maar als de kolonisatie doorgaat zijn wij verplicht ze te stoppen”. Premier Netanyahu „moet weten dat de vrede belangrijker is dan de nederzettingen”. De onderhandelingen hebben overigens tot dusverre nog niets opgeleverd.

De Israëlische marine onderschepte vanochtend een schip met Joodse activisten en hulp voor de Gazastrook. Daarbij werd geen geweld gebruikt. Het schip, de Irene, is het laatste in een serie schepen die hebben geprobeerd de Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook te doorbreken. In mei werden negen Turkse activisten gedood toen Israëlische commando’s een hulpkonvooi enterden. De Irene wordt opgebracht naar een Israëlische haven. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de reis van de Irene gebrandmerkt als een „politiek gemotiveerde provocatie”.

Bij een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook werden gisteren drie militanten van de extremistische groep Islamitische Jihad gedood, aldus Palestijns medisch personeel. Een Israëlische legerwoordvoerder zei dat enkele mannen die zich opmaakten een raket af te vuren op Israël doelwit waren geweest van een luchtaanval. (Reuters, AFP, AP)