6 redenen om uit te gaan

Advies van fotografen

1 toneel

De Meid (try-out)

Rotterdam: Bonheur. T/m 31 okt, try-outs t/m 30 sept. Tijd: 20.30u. Entree: 5 euro (try-outs), of 10-15 euro. www.bonheur.nl

Bonheur Theaterbedrijf Rotterdam speelt ‘De Meid, een toneelstuk van Herman Heijermans uit 1905. Over een vrouw die overspel pleegt, de haatdragende huishoudster die erachter komt en haar tot het uiterste chanteert, en wat er gebeurt als de man terugkomt van zijn zakenreis.

2 opera

Tosca

Leiden: Leidse Schouwburg. Tijd: 20.15u. Kaarten: 9-45 euro. www.stadspodia.nl

‘Vissi d’arte’ - Leven voor de kunst, dat is wat operazangeres Tosca wil. Ze bezingt het in de wereldberoemde aria vlak voor ze de wrede politieofficier Scarpia neersteekt, die weigert haar geliefde Cavaradossi vrij te laten. Puccini’s Tosca wordt opgevoerd door Stichting Internationale Operaproducties.

3 muziek

Hell On Earth Tour

Dordrecht: Bibelot. Tijd: 18.30u. Entree: 22 euro. www.bibelot.net

De Hell On Earth Tour strijkt neer in Bibelot met een line-up van hardcore en metalcore bands, o.a. Terror, Every Time I Die, All Shall Perish, The Acacia Strain, Down To Nothing, Thick As Blood en Vera Cruz. Ook op 10 oktober in De Kade in Zaandam (www.myspace.com/hellonearthtour).

4 verdieping

Not in my Backyard: Het verdriet van België

Amsterdam: De Balie. Tijd: 20.30u. Toegang: 5/7 euro. www.debalie.nl

In ‘Not in my Backyard’ combineert De Balie verdieping met comedy, film met muziek en experts met publiek. Deze keer is er aandacht voor België. De laatste drie Belgische regeringen duurde achtereenvolgens 9, 11 en 3 maanden. Wat is daar toch aan de hand? Een aflevering vol stand-up comedy, analyses, experimenten, satire en columns. Met o.a. Merijn Scholten (Comedytrain), Lars van Troost (Amnesty International) en muziek van Jomato Foe. Presentatie: Sarah Meuleman (VPRO, Vrij Nederland).

5 fotografie

Dag van de Fotografiestudent & uitreiking De Fotoprijs 09/10

Rotterdam: Nederlands Fotomuseum/Cruise Terminal. Tijd: 14.30-22.00u, uitreiking om 20.00u. www.nederlandsfotomuseum

Tijdens de Dag van de Fotografie in de Cruise Terminal kunnen fotografiestudenten adviezen krijgen van fotografen als Ari Versluis, Ellie Uyttenbroek, Adam Broomberg en Oliver Chanarin. Vanaf 20.00 uur is iedereen welkom in het Fotomuseum voor de uitreiking van De Fotoprijs, een prestigieuze prijs voor aanstormend fotografisch talent in Nederland. De tentoonstelling met werk van de genomineerden is nog tot en met 24 oktober te bekijken in het Nederlands Fotomuseum.

6 dans

Retouch - NDT 1

Leeuwarden: Theater de Harmonie. Tijd: 20.15u. Entree: 20-27,50 euro. www.harmonie.nl

Nederlands Dans Theater I danst in het programma ‘Retouch’ de twee wereldberoemde balletten ‘Of Any if And’ van William Forsythe en ‘Bella Figura’ van Jirí Kylián en de wereldpremière van ‘Tone Bone Kone’ van Johan Inger. De tournee duurt tot en met 16 oktober (www.ndt.nl).