Weer voor even populair

Invaller Gonzalo García García maakte vlak voor tijd de gelijkmaker tegen PSV.

FC Groningen is na zeven duels nog ongeslagen en staat derde in de eredivisie.

„Je houdt van mijn manier van spelen of je haat die. Daar tussenin zit niets”, zegt Gonzalo García García in de catacomben van het Philips Stadion. De 26-jarige Uruguayaan heeft zich een half uur daarvoor weer voor even populair gemaakt bij de trainers, de spelers en fans van FC Groningen door tegen PSV vlak voor tijd de gelijkmaker (1-1) te scoren. García García: „De bal werd weg gekopt en ik nam hem in één keer op mijn schoen. Hij ging er nu in, maar zo’n schot kan ook in de tribune verdwijnen. Daar moet je een beetje geluk bij hebben.”

De gelijkmaker van García García – waardoor FC Groningen na zeven wedstrijden nog altijd de ongeslagen status behoudt – is symptomatisch voor de Zuid-Amerikaan. Het is alles of niets bij de technisch sterke voetballer, die in Nederland uitkwam voor AGOVV, SC Heerenveen, Heracles, FC Groningen, VVV en nu weer FC Groningen. Gertjan Verbeek, voormalig trainer van SC Heerenveen, vatte de kwaliteiten van de sierlijke voetballer ooit in twee zinnen samen. „García García is aan de bal een bovenmodale speler. Maar als hij de bal kwijt is, gaat hij hooguit voor de vorm een duelletje aan.”

Garciá Garciá mag dan soms gekmakend zijn voor trainers, hij is wel een speler waarvoor de liefhebber naar het stadion komt. De middenvelder is het toonbeeld van een Latijns-Amerikaanse voetballer die met swingende bewegingen het publiek in vervoering kan brengen. In Eindhoven waren ze nog niet vergeten hoe de Uruguayaan twee seizoenen geleden met een magistrale actie aan de basis stond van de openingstreffer van FC Groningen. García Garciá draaide zich kappend langs de houterige Stijn Wuytens en Timmy Simons, zocht de combinatie en passte de bal achter zijn standbeen langs op Marcus Berg, die scoorde. „Ja, destijds was dat het begin van een goede reeks”, zegt de prof terugdenkend. En dan lachend: „Ik speel graag voor veel publiek. Het Philips Stadion is goed voor mij.”

García Garciá heeft naar eigen zeggen zijn leven lang moeten vechten voor erkenning. Als tiener verhuisde hij met zijn familie van Uruguay naar Spanje. De in Montevideo geboren voetballer speelde zich in de kijker van Real Madrid, maar een doorbraak bij ‘de Koninklijke’ bleef uit. García García begon zijn profloopbaan bij kleine clubs als Mérida en Palencia. Als technisch directeur van AGOVV haalde Ted van Leeuwen hem in 2005 naar Apeldoorn. Garciá García groeide met zestien doelpunten in 35 wedstrijden uit tot een revelatie in het Sportpark Berg en Bos.

Bij eredivisieclubs als SC Heerenveen en FC Groningen bleken echter al snel zijn tekortkomingen. In wedstrijden waarin van García García strijdlust werd verwacht gaf hij tot ergernis van trainers als Verbeek en Ron Jans vaak niet thuis. „Latijns-Amerikaanse voetballers zijn nu eenmaal anders dan de altijd gedisciplineerd spelende Nederlanders”, legt García García uit. „We zijn wat creatiever en zorgen voor verrassingen. Niet iedereen houdt daarvan.”

De voetballer werd vorig seizoen door Jans bij FC Groningen zelfs verbannen naar het tweede elftal. Zijn toekomst leek verkeken en hij vertrok op huurbasis naar VVV. In Venlo hervond García García zijn vertrouwen. „Ik had het daar prima naar mijn zin. Maar ik ben geen voetballer die tegen degradatie wil vechten”, stelt hij. „Bovendien kreeg Groningen een nieuwe trainer (Pieter Huistra, red.) Ik ben een trotse voetballer. Ik wil de mensen laten zien dat ik wel degelijk kwaliteiten heb.”

García García moest bij FC Groningen dit seizoen wederom op nul beginnen. Huistra had geen plaats voor hem op het middenveld in de ploeg, die na zeven wedstrijden op de derde plaats staat. Vorige week brak García García als invaller de ban in het bekerduel met de amateurs van Haaglandia. En Huistra gaf de stylist zaterdagavond na zeventig minuten opnieuw een kans toen Groningen na de openingstreffer van Ola Toivonen dreigde te verliezen.

Vanaf het moment dat García García het veld betrad gooide FC Groningen de schroom van zich af. De Zuid-Amerikaan nam de ploeg bij de hand en vertoonde op het middenveld zijn kunsten. Nadat even daarvoor een schitterend passje tot niets had geleid, sloeg García Garciá twee minuten voor tijd toe. Zijn volley sloeg hard achter de kansloze Andreas Isaksson in het net. Juichend ging hij op zoek naar zijn vriendin en zus op de tribune. „Ik heb ze niet zien zitten. Maar dat geeft niks. Ik hoop dat ik het mijn trainer nu moeilijk heb gemaakt”, zegt García García. „In het voetbal draait alles om het vertrouwen tussen de trainer en de spelers. FC Groningen is goed op weg. Ik wil graag bijdragen aan het succes.”

    • Koen Greven