Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Waarom moet ik het tankpistool vasthouden?

Als Wouter de Waal uit Driebergen in het buitenland tankt, zet hij het palletje van het vulpistool altijd vast door het naar beneden te drukken. Het tanken gaat dan gewoon door, terwijl Wouter zijn handen vrij heeft om bijvoorbeeld de autoruit schoon te maken. In Nederland zijn de tankpistolen ook voorzien van deze palletjes, maar je kan ze niet vastzetten, schrijft Wouter. Waarom niet?

„Omdat dat niet mag”, zegt een woordvoerder van de Beta, de belangenvereniging van tankstations. „Dat staat namelijk in de PGS 28.” „De PGS 28?” „Ja, de PGS 28. Dat is de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen. Nummer 28 gaat over ‘afleverinstallaties en ondergrondse opslag van vloeibare aardolieproducten’. Kijk maar op internet, op pagina 63.”

En inderdaad, onder punt 9.6.1.3.: „De greep van het vulpistool van een door het publiek bedienbare afleverinstallatie mag niet zijn voorzien van een vastzetinrichting.”

Maar waarom mag dat in bijvoorbeeld Duitsland wel? „Omdat wij in Nederland heel braaf zijn op het gebied van milieu en overal graag regeltjes voor opstellen.” Hoe lijdt het milieu dan onder tanken met losse handen? „De vrees is dat als bijvoorbeeld een oud vrouwtje het vulpistool vastzet en onwel wordt de boel kan overstromen, wat tot vervuiling leidt.”

„Maar het vulpistool slaat toch automatisch af als de tank vol is?” „Ja, dat zeiden wij ook destijds, maar dat hielp niet. Bovendien hebben tankstations vloeistofdichte vloeren.”

De PGS wordt uitgegeven door het ministerie van VROM. Volgens een woordvoerder is „de vermoedelijke reden” dat tanken met losse handen minder veilig is. „Het mechanisme tegen overvullen kan het natuurlijk begeven. Maar als je er het fijne van wilt weten, moet je de BOVAG bellen.” Dat is een brancheorganisatie van ondernemers op het gebied van mobiliteit. „Vastzetten mag inderdaad niet vanwege de veiligheid”, zegt een woordvoerder. „Ze willen gewoon dat je je kop erbij houdt als je tankt.”

Op het internet staat een filmpje van een vrouw die het vulpistool vastzet en daarna even iets pakt in haar auto. Als ze het pistool weer vastpakt ontstaat er, mogelijk door statische elektriciteit, een vonk en breekt er brand uit. Kan zoiets inderdaad gebeuren? „Dat filmpje kennen wij ook, maar dat hebben we in Nederland nog nooit meegemaakt. Dat moet een bijzondere samenloop van omstandigheden zijn geweest.”

Voor iedereen die ondanks het verbod toch zonder handen wil tanken: soms past de tankdop precies onder de knijpstang, zodat het vulpistool alsnog automatisch kan tanken.

Wilmer Heck