Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Interview met René Stadtkewitz, de oprichter van de Duitse partij De Vrijheid (Die Freiheit). Hij werd eerder uit de CDU-fractie gezet, vooral vanwege zijn kritiek op de islam. Volgende week reist Geert Wilders naar Duitsland om steun te betuigen aan Stadtkewitz. En: cardiologen pleiten voor speciale regelgeving bij het deelnemen aan hardloopwedstrijden door amateurs. Jaarlijks sterven 300 à 400 deelnemers tijdens of net na een duurloop. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken. Aandacht voor de kritiek van VVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders op de monarchie, volgens politieke waarnemers opmerkelijk tijdens een ‘rechtse formatie’. Verder een reportage waarin wordt gesignaleerd dat de antikraakwet die eind deze week in werking treedt niet alleen een einde maakt aan het bewonen van leegstaande panden, maar ook aan talloze initiatieven op het gebied van sociaal werk, buurtactivisme en opvang. Presentatie Jan Tromp. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Laatste nieuws over de formatie en een dubbelportret van de CDA-politici Kathleen Ferrier en Ad Koppejan die hun bezwaren handhaven tegen een minderheidsregering met de VVD, gedoogd door de PVV. Ned.2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Schrijver Jan Cremer is te gast met zijn vrouw Babette en met veilinghouder Piet van Winden, omdat het manuscript van zijn debuut Ik Jan Cremer wordt geveild. Zanger, bassist en componist Henny Vrienten en musicalster Chantal Janzen praten over de nieuwe musical Petticoat. Muziek van singer-songwriter Stijn, Jan Mulder is tafelheer. Ned.3, 19.30-20.25u.

MaDiWoDoVrijdagshow. Schrijver Arthur Japin en ballettalent Mitchell-lee van Rooij praten over Japins boek Vaslav, over een beroemde balletdanser die op het hoogtepunt van zijn roem stopt en besluit nooit meer te dansen en praten. Acteur Barry Atsma gaat als ‘ambassadeur’ van het Diabetes Fonds heel hard traplopen. Ned.3, 22.00-22.50u.

informatief

Radar. Consumentenprogramma. Medewerkers in de sociale werkvoorziening die een aanvullende oudedagsvoorziening hebben bij het pensioenfonds PWRI kregen dit voorjaar een brief waaruit bleek dat bijna eenvijfde van hun spaartegoed was verdwenen. Sparen bleek beleggen en dat was de deelnemers niet verteld, want dat zouden ze volgens het pensioenfonds toch niet begrijpen. Een verslag en een studiogesprek met een medewerker van het pensioenfonds. Verder klachten over een anti-allergisch zonnebrandmiddel, waardoor sommige gebruikers die vertrouwden op de beweerde bescherming ernstig zijn verbrand. Ned.1, 20.30-21.15u.

Tegenlicht: Een Griekse tragedie: Kostas, de kouroi en de crisis. Griekenland kwam serieus in de problemen toen in 2008 de financiële en economische crisis uitbrak. Afgelopen najaar bleek dat het Griekse begrotingstekort twee maal hoger uitviel dan de Griekse regering de Europese Unie tot dan toe had voorgespiegeld. In ruil voor steun van het IMF en de Wereldbank moet de Griekse regering een pakket aan fikse noodmaatregelen uitvoeren. Een dreigend failliet is voorlopig afgewend maar de Grieken moeten zwaar bezuinigen om het land weer op de rails te krijgen. Wat betekent het voor een bevolking als een land failliet dreigt te gaan en welke impact heeft het bezuinigingsbeleid op het dagelijks leven van de Grieken? Ned.2, 20.55-21.47u.

Panorama: Britain in the dock. Twee verschillende commissies onderzoeken de beschuldigingen van oorlogsmisdaden die door het Britse leger zouden zijn gepleegd in Irak, waarbij ook oud-ministers van Defensie ter verantwoording worden geroepen. Paul Kenyon onderzoekt de geloofwaardigheid van de commissies, ingesteld door het ministerie van Defensie en de juridische afdeling van het leger die eerder beschuldigingen van marteling en moord door Britse soldaten heeft verworpen. BBC 1, 21.30-22.00u.

The future of food. Eerste deel van een tweedelige Britse documentaire over de de dreiging van een globale voedselcrisis. Canvas, 23.00-23.50u.

muziek

NTR Podium: 50 jaar ZaterdagMatinee. Wat in 1961 begon als de Matinee op de Vrije Zaterdag, bedoeld om arbeiders op hun vrije zaterdagmiddag kennis te laten maken met klassieke muziek, is uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze concertseries ter wereld. De grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam zit altijd vol en zestigduizend mensen luisteren week in, week uit naar de live-uitzending op de radio. Jubileumprogramma met fragmenten uit heden en verleden, interviews met programmeurs, musici en publiek. Ned.2, 23.55-0.53u.

radio

De avonden. In de serie Kamer in het Verleden doen schrijvers verslag van een zesdaags verblijf in een drijvende bungalow, midden op het natuurgebied Lauwersmeer. Zonder e-mail, internet, mobieltje en twitter. Deze week de schrijver en essayist Atte Jongstra (1956), die in 1990 de Geertjan Lubberhuizenprijs ontving voor De psychologie van de zwavel en in 1996 de Jan Greshoffprijs voor Familieportret. Radio 6, 21.02-23.02u.