Spanningen China en VS lopen op

Kippenvoeten in een vestiging van Wal-Mart in Shanghai. Foto Bloomberg Customers shop for chicken feet at a Wal-Mart store in Shanghai, China, on Saturday, Aug 4, 2007. For Wal-Mart Stores Inc., the road to international dominion is paved with chicken feet and Spam. The world's largest retailer, long the biggest importer of goods into the U.S., is now climbing the ranks of the nation's largest exporters as it sends more goods abroad to stock its stores in Latin America and China. Photographer: Kevin Lee/Bloomberg News BLOOMBERG NEWS

De spanningen tussen China en de Verenigde Staten over de koers van de Chinese munt en over importtarieven lopen op. Gisteren kondigde het ministerie van Handel in Peking aan dat vandaag de invoertarieven van Amerikaanse kipproducten zullen worden verhoogd met percentages, variërend van 50,3 tot 105.4 procent.

Het besluit de tarieven op kipproducten met strafpercentages te verhogen is een directe reactie op een vergelijkbare actie van de VS. Vorig jaar verhoogde president Obama onder druk van de Amerikaanse vakbeweging de invoertarieven op Chinese banden. Maar handelspolitieke analisten in zowel China als de VS zien het kipproducten-besluit van Peking ook als een actie om het Chinese wisselkoersbeleid te verdedigen.

Afgelopen vrijdag nam een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een wet aan die het mogelijk maakt handelssancties door te voeren als de Chinezen hun wisselkoersbeleid niet aanpassen. De Congresleden willen dat de koers van de yuan met minimaal 20 procent zal revalueren. Verwacht wordt dat later deze week het voltallige Huis voor deze wet zal stemmen. In Amerika is grote ophef ontstaan over rekensommen waaruit zou blijken dat de lage koers van de yuan 2,4 miljoen Amerikaanse banen heeft gekost, sinds de Chinezen in het 2001 tot de Wereldhandelsorganisatie toetraden. Door de koers van de yuan laag te houden zijn Chinese producten in de VS goedkoper en Amerikaanse producten duurder in China. Het Amerikaanse handelstekort met China is van 26,6 miljard dollar per jaar in 2001 opgelopen tot 270 miljard.

De Amerikaanse regering heeft zich nog niet uitgesproken over het wetsvoorstel, maar verwacht wordt dat ze deze zal willen gebruiken om de druk op de Chinezen op te voeren. In een ontmoeting vorige week heeft president Obama bij de Chinese premier Wen Jiaboa ook al aangedrongen op een forse aanpassing in de wisselkoersverhoudingen tussen yuan en dollar. Minister van Financiën Timothy Geithner zei vorige week dat de regering met het Congres wil samenwerken om de druk op China te verhogen.

„Deze tariefsverhoging door China is een signaal dat China zijn nieuwe economische macht waar nodig in stelling brengt om de internationale druk om de economie te hervormen te weerstaan. Het is onaanvaardbaar dat de VS China wil dwingen tot het aanpassen van de wisselkoers met de dollar op een manier die zeer schadelijk is voor onze exportsector”, denkt professor Ni Lexiong van de Fudan Universiteit in Shanghai.

In 2009 verscheepten Amerikaanse bedrijven voor ruim 650 miljoen dollar aan kip en kalkoen naar China. Containers van bijvoorbeeld de winkelketen Wal-Mart gaan gevuld met allerhande, in China geproduceerde textiel- en elektronische producten naar de VS om volgeladen met vooral kippenpoten terug te keren.