SP hekelt politie om bonbeleid

De SP wil opheldering over berichten dat agenten in Rotterdam zouden worden gekort op hun salaris als ze te weinig bekeuringen uitschrijven. SP-Kamerlid Ronald van Raak beschikt over een zogeheten ‘verantwoordingsverslag’ waarin de agent wordt verplicht 120 ‘mini’s’ (bekeuringen voor kleine overtredingen) uit te schrijven. Letterlijk staat er: „Ik ben op de hoogte van het feit dat ik in 2010 in totaal 120 mini’s moet schrijven.” Als dat niet gebeurt, dan zal er „bij de eerstvolgende periodiekperiode” geen salarisverhoging volgen, aldus de brief .

Een woordvoerder van het Korps Rotterdam Rijnmond ontkent dat het opleggen van een verplicht aantal bonnen beleid is. Het zou gaan om afspraken met één agent, naar aanleiding van een functioneringsgesprek. „Dit is een brief aan een collega in een district die niet zo goed functioneerde en een duwtje in de rug nodig had wat betreft het schrijven van bonnen”, aldus de woordvoerder.

Kamerlid Ronald van Raak wil echter van demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hirsch Ballin (CDA) weten hoe vaak agenten worden verplicht een bepaald aantal bonnen per jaar te halen. Het Kamerlid zei zaterdag in EenVandaag veel soortgelijke meldingen van andere agenten te hebben gehad en noemde het opleggen van een bonnenquotum „pervers”.

Gerrit van de Kamp, voorzitter van de Politiebond ACP reageerde voorzichtig op het bericht. Volgens Van de Kamp is het normaal dat agenten kunnen worden gekort op hun salaris, als ze in algemene zin minder presteren. „Maar als het alleen maar om bonnen zou gaan, dan vinden wij dat veel te dun”, aldus Van de Kamp in EenVandaag.