Slash/Mama

Stel je bent jong. En zwanger. Dan krijg je dus een kind. Maar dat niet alleen. Je krijgt ook een nieuwe rol. Je wordt een Moeder. Een Moeder. Naast al die andere mooie rollen die je al had verworven: dochter, student, werknemer, promovenda, slimste/mooiste van de klas/kantoor, flirt, feestbeest, beste vriendin, collega, teamgenoot, partner. De moederrol is een door een hormonale, medische, commerciële en grootouderlijke mix gesmeed verbond, bol staand van clichés, controle en bemoeienis, met als simpel doel je bij je kind te houden. Je kersverse – om maar meteen een toepasselijk cliché te gebruiken – moederrol vervangt zelfs een tijdje al die andere rollen. En het is ook maar de vraag in hoeverre die ooit nog terugkomen...

Zo, dat klinkt somber. Maar dat het ouderschap velen zwaar valt, kon iedereen al in de kranten lezen: ‘het hebben van kinderen maakt mensen gemiddeld vaker ongelukkiger dan gelukkiger’, zo stelde een onderzoek van het tijdschrift J/M Ouders. Veel ouders vertel je dan ook niks nieuws.

Het artikel wordt vooral toegespitst op het ouderschap als stressfactor. Hypermama’s en -papa’s die met een vergrootglas de vorderingen van hun kinderen volgen. Om zich bij elk misstapje af te vragen wat ze toch fout doen. En wanneer ze zelf voor het laatst naar de film zijn geweest of lekker dronken zijn geworden. Waar dat aan ligt: minder kinderen, hoger opgeleide ouders, het blijft onduidelijk. Ouderschap blijft, voor wie het nog niet heeft meegemaakt, een geheimzinnige ervaring gehuld in de taboe- en clichésfeer.

Maar er is hoop: dankzij Slash/Mama (Prometheus, €16,95). Wie zich wil verdiepen in ouderschap, hoe het is om moeder te zijn, leest geen rozewolkgepedagoochel van Daphne Dekkers, maar deze roman van Marjolein Stormezand en Pauline Bijster. Hierin worstelen twee twintigers met hun veranderde lichaam, normen, waarden, seksleven, libido en interesses na hun zwangerschap. En hun kinderen? Die zijn leuk en lief, daar ligt het niet aan. Die blijven in het boek dan ook buiten beeld. Mooier is de eerlijke en realistische vertwijfeling over de invulling van die moederrol en hun zoektocht naar de eerdere rollen die hoorden bij hun leven dat ver weg ligt, maar waar ze wat betreft leeftijd en levensstijl nog middenin staan.

Existentiële moederschapscrises van vrouwen die gewoon toegeven de stap naar een leven als moeder nog niet te willen maken. Maar die ook niet meer passen in hun leven als jonge bruisende uitgaansgodinnen.

Actueler dan ooit, dit thema, in een wereld bezeten door het verlangen naar de eeuwig jeugd, waar alleen het Nibud waarschuwt dat veel aanstaande ouders niet weten wat ze te wachten staat.

Viola Lindner

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

Bij de rubriek Iedereen leest (gisteren pag. 23) stond de verkeerde boekcover. Dit is de juiste omslag van de roman Slash/ Mama van Pauline Bijster en Marjolein Stormezand.

    • Viola Lindner