Separatisten Kashmir wijzen voorstel van New Delhi af

De leiders van de separatistische bewegingen in Indiaas Kashmir hebben een aanbod van de Indiase regering afgewezen om politieke gevangenen vrij te laten en de aanwezigheid van honderdduizenden militairen te herzien. Zij vermoeden dat het voorstel niet serieus is.

Het voorstel volgt op maanden van geweld tussen de veiligheidsdiensten en betogers die een einde eisen aan het Indiase bestuur en de militarisering van de regio. Sinds juni zijn zeker 107 doden gevallen, de meesten jongvolwassen en minderjarige demonstranten die gedood zijn door politiekogels.

Onlangs stuurde de regering in New Delhi een delegatie van veertig politici naar de noordelijke deelstaat, om betrokkenheid te tonen. Het voorstel van gisteren kwam daar uit voort. Daarin zijn ook gesprekken met „alle belanghebbenden” opgenomen. De stappen „moeten ingaan op de zorgen van verschillende groepen mensen, ook die van demonstranten”, zei minister van Binnenlandse Zaken Chidambaram.

De belangrijke separatistische leider Syed Ali Geelani wees het „zogenaamde politieke pakket” van New Delhi af als „een poging om tijd te winnen, onrealistisch en niets meer dan een smoesje”.

Volgens separatistenleider Mirwaiz Umar Farooq zijn niet alle belanghebbenden betrokken als Pakistan niet wordt uitgenodigd voor gesprekken. „Voor ons ligt de nadruk op een oplossing van het conflict om Kashmir”, zei hij. „Het initiatief van New Delhi zal niets veranderen in de relaties.” India en Pakistan zijn sinds de onafhankelijkheid in 1947 in conflict om Kashmir.

De gematigde Peoples’ Democratic Party was bereid het voorstel een kans te geven „mits het wordt opgevolgd door een groter politiek initiatief”. (AP, Reuters)