Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Oud-minister Bos naar KPMG

Afkomstig uit het bedrijfsleven, een tijdje in de politiek en dan weer terug het bedrijfsleven in. De overstap van oud-minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) naar KPMG is niet uniek. „Mensen die vanuit het bedrijfsleven naar Den Haag komen, blijven daar haast nooit hangen”, zegt parlementair historicus Bert van den Braak.

Bos (47) werkte na zijn afstuderen negen jaar voor Shell voordat hij in 1998 de overstap maakte naar de politiek. Op 12 maart maakte Bos bekend zich terug te trekken om meer tijd te kunnen besteden aan zijn gezin. Gisteren werd hij als partner bij KPMG gepresenteerd, per 1 oktober. Hij wordt verantwoordelijk voor de adviespraktijk voor de publieke sector en gezondheidszorg. Bos krijgt een vierdaagse werkweek.

Oud-bewindslieden hebben status en het voordeel van een groot netwerk, zegt Van den Braak. Een voorganger van Bos is oud-minister van Financiën Onno Ruding (CDA). Die werkte voor ABN Amro, was daarna minister en ging later aan de slag bij de Citicorp Bank in New York. Hans Wijers (D66) verwisselde een organisatieadviesbureau voor het ministerschap en ging daarna aan de slag bij The Boston Consulting Group en AkzoNobel. CDA’er Joop Wijn begon bij ABN Amro, werd staatssecretaris en minister, en vervolgde zijn loopbaan bij de Rabobank. Het gaat om mensen die als boegbeeld kunnen dienen, zegt Van den Braak. Dus geen ‘gewone’ Kamerleden: „Dat is vaak ook de klacht uit het bedrijfsleven. Een woordvoerder zorg of onderwijs, daar heb je niks aan.”

Andere oud-bewindslieden kiezen voor een internationale functie (CDA’ers Aart Jan de Geus en Agnes van Ardenne, PvdA’er Ad Melkert) of een baan in het openbaar bestuur (CDA’er Karla Peijs en PvdA’er Eberhard van der Laan). Oud-bewindslieden op leeftijd (CDA’er Ben Bot en PvdA’er Wim Kok) beperken zich vaak tot commissariaten.