Open huis bij Facebook-baas

Normaal gesproken heeft Mark Zuckerberg, de 26-jarige oprichter van het succesvolle sociale netwerk Facebook, een hekel aan publieke optredens. Maar vlak voordat op 1 oktober een kritische film over hem in de Amerikaanse bioscopen verschijnt, besloot Zuckerberg 100 miljoen dollar weg te geven aan een onderwijsproject. De jonge multimiljardair zat afgelopen weekeinde in het praatprogramma van Oprah Winfrey om zijn filantropische daad toe te lichten en voor het eerst camera’s in zijn eigen huis toe te laten: een verlegen, bescheiden jongen in een onopvallende huurwoning in Palo Alto – heel anders dan het beeld dat in de The Social Network wordt geschapen. Die film belicht de beginperiode van Facebook, toen anderen claimden dat de keiharde nerd-annex-zakenman Zuckerberg hun idee stal. „Met 500 miljoen vrienden moet je wel vijanden maken”, is het motto.

Beelden van Oprah en The Social Network: nrc.nl/hebben