NAVO start operatie rond Kandahar

De NAVO- troepenmacht ISAF is vorige week begonnen aan een grote militaire operatie in drie districten van de Afghaanse provincie Kandahar. Het innemen van de districten is bedoeld als openingssalvo voor een operatie waarmee de stad Kandahar onder controle van ISAF en de Afghaanse regering moet worden gebracht. Die operatie was voor juni gepland, maar werd uitgesteld en afgezwakt door onverwacht grote tegenstand en tegenvallende resultaten bij andere operaties in Afghanistan.

ISAF verwacht „zware gevechten” bij operatie Dragon Strike in de districten Zhari, Panjwayi en Arghandab, aldus een woordvoerder in Kabul. De districten, waar al jaren zware strijd geleverd wordt tussen ISAF en opstandelingen, vormen een overgangsgebied tussen de stad en het grensgebied met Pakistan. Stamleiders uit Kandahar hadden dit voorjaar gezegd geen offensief te willen, onder andere uit vrees voor burgerdoden.

Vandaag werd ook bekend dat ISAF-helikopters zaterdag opstandelingen vanuit het oosten van Afghanistan tot in Pakistan hebben achtervolgd, en er daar ruim vijftig gedood hebben. De opstandelingen hadden een militaire post in Khost aangevallen, aan de grens met het Pakistaanse Noord-Waziristan. ISAF verklaart de luchtaanval als zelfverdediging.

In Australië worden drie commando’s aangeklaagd voor doodslag, wegens de dood van zes burgers, onder wie vijf kinderen, bij een inval in een huis in Uruzgan, in februari vorig jaar. Ook worden zij verdacht van het negeren van een bevel. Aanvankelijk had het leger verklaard dat het werd aangevallen door de Talibaan.

Mahmoud Karzai, de oudere broer van president Karzai, is onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek in de Verenigde Staten. Dat meldde The Wall Street Journal vandaag. Hij wordt onder andere verdacht van belastingontduiking. Mahmoud zei vandaag te zullen meewerken aan het onderzoek. (AP, Reuters, ANP)