Meer verborgen boodschappen in Troonredes

De grootste taalverrassing van vorige week was dat er een boodschap in de Troonrede zat verstopt. De beginletters van de eerste vijftien zinnen bleken samen WILLEM VAN NASSOV te spellen, een oude vorm van de naam Willem van Nassau.

Wat was de diepere boodschap van dit acrostichon, wilde onder andere de redactie van Het Journaal weten. Betekende het soms dat Beatrix binnenkort haar troon zou afstaan aan Alexander? „Nee, het is slechts een aardigheidje”, antwoordde de Rijksvoorlichtingsdienst. „Het is een verwijzing naar de eerste letters van de coupletten van ons volkslied. Dat volkslied is van ons allemaal en het is het symbool van de eenheid van het land.’’

Het is maar wat je een aardigheidje noemt – een verborgen verwijzing naar de eenheid van het land, terwijl die momenteel juist zo ver te zoeken is. Niet alleen in de pracht-kracht-groeiwijken, maar ook in bestuurlijk Den Haag. Ik zou dus willen stellen dat dit aardigheidje wel degelijk een diepere betekenis heeft.

Bij mijn weten is het voor het eerst dat er in de Troonrede een geheime boodschap wordt ontdekt. Stonden ze niet in eerdere Troonredes of bleven ze onopgemerkt? En: zijn er ook boodschappen te vinden die over meerdere Troonredes zijn verdeeld?

Om dit te achterhalen heb ik alle woorden in de Troonredes van de afgelopen 21 jaar – van 1990 tot 2010 – ingevoerd in een programmaatje dat de woorden op frequentie sorteert. Zo kom je bijvoorbeeld te weten dat al die teksten samen ruim 51.000 woorden tellen, met daarin 5.337 unieke woorden – een relatief kleine woordenschat, zeker voor zo’n belangrijk document.

Af en toe berichten de media over geheime boodschappen in muziek. Bijvoorbeeld: als je dat fragment in een liedje vertraagd achterstevoren afspeelt, dan hoor je opeens iets over de duivel of over de naderende ondergang van de wereld. Tot nu toe hechtte ik weinig waarde aan dergelijke onthullingen, maar deze frequentielijst van de Troonredes heeft me op andere gedachten gebracht.

Het gebruikte programma zet de woorden per frequentiegetal onder elkaar, in volgorde van opkomst. Die rijtjes lezen als zinnen, waarin allerlei interessante verklaringen te vinden zijn. Weliswaar lopen niet alle zinnen even soepel, maar dat geldt in de Troonredes ook voor sommige zinnen die niet in mootjes zijn gehakt. Hieronder volgen enkele verborgen boodschappen in 21 jaar Troonredes, gesorteerd op woordfrequentie.

Basis democratie economisch (deze woorden komen allemaal 31 keer voor); vooral ouderen inzetten, vervullen waarde (allemaal 23x); korte behoefte werd wijsheid (16x); vergrijzing sneller, mens binnenkort uitdagingen (10x); schept wereldwijd programma buitenland, overeenstemming mensenrechten (9x); hoop relatie bestaat (8x).

Wat dit allemaal betekent, weet ik niet – de interpretatie laat ik graag over aan numerologen en liefhebbers van bibliothrillers (de complete frequentielijst staat op de website van de NRC, dus puzzel mee). Wel denk ik dat het veelzeggend is dat de woorden vanwege code beide drie keer – heilig getal! – voorkomen in de Troonredes.

En kan het toeval zijn dat de woorden verlangen macht leidt tot wegvallen partijen bij elkaar opgeteld exact 222 maal voorkomen? Dit lijkt mij, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, een regelrechte voorspelling van de toekomst van het CDA.

    • Ewoud Sanders