Lachgas tegen pijn bij bevalling

Vrouwen krijgen binnen afzienbare tijd de mogelijkheid om lachgas te gebruiken tijdens hun bevalling. Deskundigen verwachten dat deze vorm van pijnstilling een belangrijk alternatief kan worden voor de ingrijpender ruggenprik.

De organisatie van verloskundigen KNOV werkt aan een herintroductie van lachgas, een pijnbestrijder die ziekenhuizen na incidenten in Den Haag in 2005 niet langer aanboden. Zaterdag meldde deze krant dat pijnbestrijding tijdens de bevalling spectaculair groeit, vooral de ruggenprik, maar ook de pijnstillingspomp. Daar komt binnenkort dus hoogstwaarschijnlijk een alternatief bij.

Lachgas wordt in het buitenland veel gebruikt. Vrouwen dienen zich via een masker het gas toe dat de pijn niet wegneemt, maar alleen verlicht. Vrouwen worden er lacherig van. Er is geen gynaecoloog of anesthesist bij nodig. In Nederland raakte het middel uit de gratie toen zes ziekenhuismedewerkers in Den Haag miskramen kregen of bevielen van gehandicapte kinderen. Zij zouden te veel bloot hebben gestaan aan het lachgas doordat zij het veelvuldig aan patiënten gaven. Inmiddels heeft een studie van de KNOV aangetoond dat lachgas met een goede ventilatie en afvoer zonder gevaar voor personeel in afgesloten ruimtes gegeven kan worden.

KNOV-beleidsmedewerker Margriet Weide bevestigt dat de beroepsorganisatie bezig is het lachgas opnieuw in Nederland te lanceren. „Wij willen vrouwen meer alternatieven bieden. Lachgas is enorm vrouwvriendelijk en heeft geen nadelige consequenties. Dat kan je niet zeggen van medicamenteuze pijnbestrijding, zoals de ruggenprik.”

Volgende maand praat de KNOV met de Inspectie voor de gezondheidszorg en de Arbeidsinspectie over de voorwaarden waaronder ziekenhuizen en bevallingscentra het lachgas weer mogen gebruiken. In het Rotterdamse geboortecentrum Sophia is een proef zo succesvol verlopen dat de instelling van plan is het lachgas regulier aan te bieden. Deze week zijn er gesprekken met zorgverzekeraars over de vergoeding. „Ik verwacht dat het lachgas een vlucht neemt”, zegt directeur Hanneke de Graaf van Sophia. „Ik schat dat de helft van de vrouwen die nu naar het ziekenhuis moeten zullen kiezen voor lachgas.”

Vrouw wil pijn van barensweeën niet meer doorstaan: pagina 3

    • Antoinette Reerink