Kort nieuws Buitenland

Rwanda houdt ondanks rapport VN vast aan missies

New York, 27 sept. Rwanda trekt zijn militairen niet terug uit VN-vredesmissies, ondanks de aanstaande publicatie van een VN-rapport waarin het Rwandese leger mogelijk wordt beticht van genocide in de jaren negentig. Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gisteren bekendgemaakt na een ontmoeting met de Rwandese president Paul Kagame. Nadat eerder deze maand een conceptversie van het rapport was uitgelekt, had Rwanda gedreigd zijn bijdragen aan VN-missies te staken. De officiële versie van het rapport wordt vrijdag gepresenteerd. Rwanda wil dat de beschuldiging van ‘genocide’ geschrapt wordt. VN-onderzoekers stellen dat Rwandese militairen tussen 1996 en 1998 „systematisch” uit Rwanda weggetrokken Hutu-burgers hebben aangevallen in Oost-Congo. (AP)

ETA bereid tot staakt-het-vuren

Door onze correspondent

Madrid, 27 sept. Twee ETA-leiders hebben gisteren laten weten dat de Baskische terreurbeweging bereid is tot een „definitief” en internationaal verifieerbaar staakt-het-vuren. Eerder deze maand kondigde de ETA aan geen gewapende acties meer te ondernemen. De Spaanse regering noemde die stap onvoldoende. Zij eist dat de ETA de wapens niet alleen definitief neerlegt, maar ook laat vernietigen. Via een interview met de ETA-gezinde krant Gara liet de beweging gisteren weten dat ze bereid is over verdere „voorwaarden” te onderhandelen, zonder te zeggen of vernietiging van het wapenarsenaal daar ook toe behoort. De regering liet weten „niets nieuws” te zien in het ETA-aanbod.

Busongeluk bij Berlijn: 13 doden

Berlijn, 27 sept. Bij een ongeluk met een Poolse bus in de buurt van Berlijn zijn dertien mensen om het leven gekomen. Tientallen mensen raakten gewond, van wie negentien ernstig. De passagiers, allemaal Polen, waren op weg naar huis na een vakantie in Spanje. Er bestaat nog onduidelijkheid over de oorzaak. Vermoedelijk ontweek de buschauffeur een personenauto die de snelweg opreed. (Reuters)

Minister Roemenië weg na actie politie

Boekarest, 27 sept. De Roemeense minister van Binnenlandse Zaken heeft zijn ontslag aangeboden na een illegale politiebetoging afgelopen vrijdag. De agenten protesteerden tegen een voorstel van de regering om hun salaris met 25 procent te verminderen. Die loonsvermindering past in het kader van de besparingen bij de overheid om de economische crisis het hoofd te bieden. Na hun demonstratie voor het parlement, waar ze een vergunning voor hadden, trok een deel van de agenten naar het presidentieel paleis. Voor die betoging hadden de agenten geen vergunning. (AFP)

Minister Pakistan weg om ‘Bhutto’

Islamabad, 27 sept. De Pakistaanse minister voor Militaire Productie heeft ontslag genomen nadat hij door premier Gilani tot de orde was geroepen over een opmerking dat het leger verantwoordelijk is voor onder andere de moord op oud-premier Benazir Bhutto. Abdul Qayyum Khan Jatoi had op een persconferentie in Quetta gezegd: „We hebben het leger geen uniformen en laarzen gegeven om hun landgenoten te doden, om Nawab Sahib [Bugti] en Benazir Bhutto te doden.” Bugti was een prominente stamleider die in 2006 omkwam bij een militaire actie. De moord op Bhutto, in 2007, werd destijds toegeschreven aan de Pakistaanse Talibaan, maar is nooit opgehelderd. (AP)

Drie doden bij explosie in Brussel

Brussel, 27 sept. Bij een explosie in de Brusselse deelgemeente Schaarbeek zijn zaterdagavond drie mannen om het leven gekomen. Er vielen bovendien zeventien gewonden, van wie één er ernstig aan toe is. De ontploffing was, naar wordt aangenomen, het gevolg van een lek in een gasleiding. Door de kracht van de explosie stortten vier huizen langs een straat in de buurt van het Noordstation in. De bewoners werden, voor zover niet gewond, tijdelijk ondergebracht in een naburige school. Andere buurtbewoners vonden onderdak bij familie of vrienden. (AFP)