Kort nieuws Binnenland

Colombia vraagt vingerafdrukken Tanja Nijmeijer

Den Haag, 27 sept. Colombia heeft de Nederlandse autoriteiten vrijdag gevraagd om de vingerafdrukken en gebitsgegevens van Tanja Nijmeijer. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag een bericht daarover in de Twentsche Courant Tubantia bevestigd. De Colombiaanse overheid heeft contact gezocht met Nederland, omdat een van de FARC-strijders die is omgekomen bij een bombardement van een kamp van de guerrillabeweging nog niet is geïdentificeerd. De Nederlandse hispanoloog Nijmeijer strijdt al jaren aan de zijde van de rebellenbeweging FARC. Bij het offensief werden de militaire leider van de guerrillastrijders, Mono Jojoy, en circa twintig andere rebellen gedood. Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat Nijmeijer daarbij is, aldus de zegsman. Over de vraag of de Nederlandse tijdens de legeractie aanwezig was op de locatie doen volgens hem veel tegenstrijdige berichten de ronde. (ANP)

Dijkgraaf vertrekt snel bij Powned

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 27 sept. Jan Dijkgraaf is na twee maanden gestopt als hoofdredacteur televisie van Powned. Dat maakte hij vannacht bekend in het radioprogramma Echte Jannen waarvan hij een van de presentatoren is. De 48-jarige Dijkgraaf gaat zijn dienstverband bij PowNed beëindigen, maar blijft wel als freelancer de nachtshow op Radio 1 presenteren. Hij was eerder hoofdredacteur van gratis krant Metro en opinieblad HP/De Tijd. Oprichter Dominique Weesie, die ook presentator is van PowNews, neemt de taak als hoofdredacteur tv sinds vorige week waar. Dijkgraaf zei vannacht in de radio-uitzending dat hij geen ruzie heeft gehad met Weesie. Hij heeft zich verkeken op de lange werkweken bij een pionierende omroep, zei hij in een telefonische toelichting. Hij was ook niet tevreden over zijn eigen functioneren

Angst Pechtold voor polarisatie

AMSTERDAM, 27 sept. D66-leider Alexander Pechtold waarschuwt VVD, PVV en CDA voor polarisatie. In de jaarlijkse Abel Herzberglezing noemde Pechtold gisteren een keuze voor polariseren vanuit democratisch oogpunt legitiem, maar hij juicht die keuze niet toe. „Wie met de helft plus één wil gaan regeren, mag zijn goddelijke gang gaan. Echter, wanneer polarisatie gepaard gaat met stigmatisering en uitsluiting, met verruwing en vergroving, – alles onder het mom van de vrijheid van meningsuiting – dán wordt het een heel ander verhaal. Dán splijt de samenleving”, aldus Pechtold. Hij stelt dat Nederland op een tweesprong staat. „Zeilen we gemakzuchtig mee op de golven van het wantrouwen en populisme? Of sturen we aan op herstel van vertrouwen?” In een verwijzing naar mogelijke samenwerking van VVD, PVV en CDA stelt Pechtold dat hij een beleid dat gebaseerd is op wantrouwen, wantrouwt. (ANP)

Reactor Petten weer in gebruik

Petten, 27 sept. Exploitant Nuclear Research & consultancy Group (NRG) heeft gistermiddag de kernreactor in Petten weer in gebruik genomen. Dat meldde een woordvoerder van het bedrijf. NRG legde de reactor afgelopen vrijdag stil vanwege een loszittende slang in de reactorkern. Die is dit weekeinde opnieuw bevestigd. Daarnaast zijn de koppelingen van alle overige slangen in de reactor gecontroleerd. Bij de korte onderhoudsstop zijn geen verdere problemen geconstateerd, aldus de woordvoerder. NRG meldde eerder dat er geen verband was met de grote reparatiestop van de afgelopen maanden. De reactor was sinds 9 september weer in bedrijf. (ANP)