Keniaan Komon loopt wereldrecord op 10 km

De Keniaanse atleet Leonard Komon heeft gisteren in Utrecht een indrukwekkend wereldrecord gelopen op de 10 kilometer. De 22-jarige Komon legde de afstand af in een tijd van 26 minuten en 44 seconden. Dat is liefst zeventien seconden sneller dan de oude toptijd, die zijn landgenoot Micah Kipkemboi Kogo vorig jaar liep in Brunssum. Komon werd daarmee de eerste atleet in de geschiedenis van de wegatletiek die minder dan 27 minuten nodig had voor de afstand van 10 kilometer.

Komon verdedigde tevens met succes zijn titel bij de Singelloop. Vorig jaar was de Keniaan ook al de snelste in Utrecht. Het podium bestond gisteren, zoals vaker bij hardloopwedstrijden, volledig uit Kenianen. Sammy Kitwara, die de Singelloop twee jaar geleden won, eindigde als tweede in een verdienstelijke tijd van 27.11 minuten. Bonface Kiriu kwam na 28.08 minuten als derde over de finish.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar de de Marokkaanse Rkia El Moukin, in een tijd van 32.50 minuten. Helen Kiprop uit Kenia eindigde als tweede. Het brons ging naar de Nederlandse Miranda Boonstra, die 33 minuten en 23 seconden nodig had voor de 10 kilometer.

In Berlijn was er gisteren eveneens Keniaans succes. Patrick Makau schreef de marathon op zijn naam in de Duitse hoofdstad. De 25-jarige Keniaan legde de klassiek afstand (42,195 kilometer) af in een tijd van 2 uur, 5 minuten en 8 seconden. Makau troefde in de eindsprint zijn landgenoot Geoffrey Mutai af, die als tweede over de finish kwam. De Ethiopiër Bazu Worku eindigde als derde, op zestien seconden van Makau.

De weersomstandigheden in Berlijn waren slecht. De deelnemende atleten werden geteisterd door regen. Mede daardoor was Makau, die eerder dit jaar de marathon van Rotterdam won, niet in staat een aanval te doen op het wereldrecord van Haile Gebreselassie. Die toptijd (2.03,59) had de Ethiopische atleet twee jaar geleden in dezelfde stad neergezet. Makau bleef gisteren ook twintig seconden boven de door hemzelf in Rotterdam gelopen beste seizoenstijd (2.04.48), tevens de vierde tijd ooit op de marathon.

Bij de vrouwen ging de overwinning in de marathon van Berlijn dit jaar naar Aberu Kebede. De Ethiopische atlete, die evenals Makau dit jaar ook de marathon van Rotterdam won, liep een tijd van 2.23.58. Kebede was een minuut sneller dan haar landgenote Bezunesh Bekele, die als favoriet was gestart in Berlijn. Tomo Morimoto uit Japan eindigde als derde. (ANP, Reuters)