Kaneel en sprookjes

Kaneel

In de vinexwijk waar ik woon zie ik regelmatig gloednieuwe babybadjes en buggy’s bij het grofvuil staan. Prima spullen die op dinsdag zonder pardon in de vuilniswagen verdwijnen. In een kinderrijke buurt als dit is een kringloopwinkel eigenlijk onontbeerlijk. Al die driewielers en rollerskates waar kleuters al na een half jaar uitgegroeid zijn, kunnen dan tenminste doorgegeven worden. Met een aantal buurtbewoners hebben we een plan ingediend om hier zo’n winkel op te zetten, maar dat is helaas nog niet van de grond gekomen.

Ook eten weggooien vind ik steeds onverkwikkelijker. Na het grootschalige diner van vorige week had ik allerlei lekkere dingen over en daar heb ik nog dagen plezier van gehad. Deze week een aantal ideeën voor fijne rest-recepten.

Vrees niet: dit worden geen deprimerende stukjes waarin om de haverklap het woord ‘kliekje’ valt. Ik word altijd een beetje treurig van dat woord. En zeg nu zelf: drie kippendijtjes, een zak geraspte parmezaanse kaas, twee ons gepelde walnoten en een half kletzenbrot, dat kun je toch geen kliekjes noemen? Dat zijn goddelijke ingrediënten.

Kletzenbrot is een compact noten-vruchtenbrood, afkomstig uit de Alpenlanden en erg lekker bij (Franse) kaas. Van een deel heb ik croutons gemaakt: dunne sneetjes roosteren in pan of oven, af laten koelen, verkruimelen en over een salade met geitenkaas strooien. Dat was een succes. Van het halve brot dat ik toen over had besloot ik een notige variant op de Engelse bread and butter pudding te maken. En dat pakte al even goed uit.

eieren

3 eetlepels kristalsuiker

150 ml melk

150 ml slagroom

1 theelepel vanillesuiker

rozijnen plus drank om ze in te weken

oud (noten)brood

boter

kaneel

Laat een flinke hand rozijnen een uur of twee (een nachtje in de koelkast mag ook) weken in iets alcoholisch. Ik gebruikte cognac, want ook daar had ik nog een restje van staan. Beboter de sneetjes brood aan beide kanten. Leg ze in een ingevette ovenschaal of quichevorm. Strooi de dikke rozijnen erover. Klop de eieren, de suiker, de melk, de room, de vanillesuiker en kaneel goed door elkaar met mixer of garde. Schenk dit mengsel over het brood en laat het een half uurtje staan.

Heeft u geen restje kletzenbrot in huis, maak dit gerecht dan met oud brioche- of witbrood. Ook taai geworden croissantjes kun je er prima in kwijt. Strooi wat kristalsuiker over de taart en zet hem een half uur in de oven (180 graden).

Van deze notenbrood-en- boter-taart kreeg ik bepaald geen treurig kliekjes-gevoel toen-ie uit de oven kwam. Niet alleen was de taart erg lekker, hij zag er ook buitengewoon knap uit. Hij kon zo in een hippe eetglossy. En het hele huis rook naar kaneel en sprookjes.

Roos Ouwehand

Janneke is met ziekteverlof. Roos Ouwehand, actrice, schrijfster en amateurkok, vervangt haar.

    • Roos Ouwehand