Iran: westerse internetaanval mist doel

Iran is het doelwit van een westerse cyberaanval, maar de buitenlandse computerworm heeft alle serieuze doelen gemist, zeggen Iraanse regeringsvertegenwoordigers.

Het Stuxnet-virus, het wapen in deze strijd, is volgens internationale computerspecialisten wellicht ontworpen door een staat. Het doel zou mogelijk zijn om Irans nucleaire sites te ontregelen. Zeker is dit niet.

Meer dan dertigduizend, met name industriële, bronnen in de islamitische republiek zouden zijn besmet, waaronder een aantal persoonlijke computers van medewerkers van de kerncentrale in Bushehr, zeggen vertegenwoordigers van de centrale. „De hoofdsystemen van de kerncentrale zijn niet geïnfecteerd door het Stuxnet-virus”, zegt Mahmoud Jafari, een leidinggevende van de atoomcentrale, volgens staatspersbureau IRNA.

Andere Iraanse regeringsvertegenwoordigers spreken van een „elektronische aanval” tegen het land, uitgevoerd door een computerworm die zou zijn ontworpen om industriële gegevens het land uit te krijgen.

Iran heeft alle aanvallen succesvol afgewend, zegt de minister van Informatietechnologie en Communicatie, Reza Tahqipour, volgens het persbureau Mehr. Zijn ministerie leidde vorige week een ontmoeting tussen verschillende experts met als doel om manieren te vinden om het virus te bestrijden.

Buitenlandse computerspecialisten zeggen dat het virus speciaal is ontworpen om computersystemen van het Duitse bedrijf Siemens te infiltreren. Het is onduidelijk of de Iraanse kerncentrale op dit systeem draait.