Internationaal kort

Doden en gewonden na ontploffing in deelgemeente Brussel

Brussel. Drie mensen zijn om het leven gekomen door een zware ontploffing, zaterdagavond, in een woning in de Brusselse deelgemeente Schaarbeek. Het huis en twee aanpalende woningen stortten in door de kracht van de explosie. Zeventien mensen raakten gewond. De autoriteiten konden nog geen opheldering verschaffen over de oorzaak van de ontploffing op enkele honderden meters ten noorden van het Noordstation. Aanvankelijk was sprake van een gaslek, maar dat werd later met klem tegengesproken door de betrokken beheerder van het elektriciteits- en gasnet, Sibelga. Volgens de brandweer was het in ieder geval een gasontploffing. Tien huizen in de omgeving van de explosie zijn voorlopig onbewoonbaar verklaard. De Belgische minister Annemie Turtelboom (Binnenlandse Zaken) bezocht gisteren de getroffen buurt. Begin dit jaar kwamen in Luik veertien mensen om het leven nadat een huis was ingestort, vermoedelijk als gevolg van een gasontploffing. Eind juni werden drie personen gedood door een gasexplosie in Soumagne, een plaats ten oosten van Luik. (ANP)

Japan weigert China excuses aan te bieden

Tokio/Peking. Japan weigert China excuses aan te bieden in de zaak rond de Chinese kapitein die ruim twee weken in Japan heeft vastgezeten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tokio liet gisteren weten dat de zaak volgens de regels is afgehandeld. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken had zaterdag excuses en compensatie geëist van Japan, kort nadat de kapitein op Chinese grond was teruggekeerd. Volgens Peking heeft Japan de soevereiniteit van China op grove wijze geschonden. Kapitein Zhan Qixiong werd op 7 september samen met zijn bemanning opgepakt omdat hij met zijn vissersboot in betwiste wateren twee Japanse patrouilleboten van de kustwacht had geramd. Japan liet de meeste bemanningsleden vorige week maandag vrij. De kapitein mocht vrijdag terugkeren naar China. De Japanse premier Naoto Kan sprak zaterdag wel verzoenende woorden. Kan zei dat Japan en China als buurlanden zeer belangrijk zijn voor elkaar en dat ze daarom moeten samenwerken. De betrekkingen tussen de twee Aziatische landen liggen gevoelig, mede door territoriale twisten over de Diaoyu/Senkaku-eilanden, waar de vissersboot in de buurt zou hebben gevaren. (BBC, Reuters)

Nieuwe meldingen misbruik kerk België

Brussel. De afgelopen weken hebben zich in België opnieuw tientallen slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk gemeld. Justitie bevestigde zaterdag 52 klachten te hebben ontvangen. De slachtoffers meldden zich na 10 september, toen een commissie haar eindrapport presenteerde over tientallen jaren seksueel misbruik binnen de kerk. De Belgische commissie-Adriaenssens ontving in de maanden daarvoor al 475 klachten. Intussen is ook een geval van kindermisbruik aan het licht gekomen in de abdijschool van Zevenkerken bij Brugge. Op deze school, die ook wel gezien wordt als de meest elitaire school van België, zaten onder anderen de prinsen Filip en Laurent. (ANP)